Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Vergeet je reisverzekering niet

Telefoon gestolen of schade aan je camera tijdens je vakantie? Medische kosten die je in het buitenland maakt omdat je een te harde duik in het zwembad hebt genomen? Of nog erger, een sterfgeval in de familie. Welke kosten voor een vervroegde terugkeer worden vergoedt door jouw reisverzekering?

Een reisverzekering bestaat uit een basisdekking die verschilt per verzekeraar en een aantal uitbreidingen, die je zelf kunt kiezen. Als je een reisverzekering afsluit, is het dus raadzaam om verschillende verzekeringen te vergelijken. Je hebt de keuze uit een aflopende reisverzekering voor een bepaalde periode of een doorlopende reisverzekering die voor het hele jaar geldt.

De kosten voor de terugkeer vallen onder je reisverzekering. Maar als je een vakantie hebt geboekt, heb je die natuurlijk al betaald. Als je eerder naar huis gaat, maak je geen gebruik meer van hotelovernachtingen die je al geboekt had. Die gemaakte kosten worden dan vergoed door een annuleringsverzekering. Veel mensen denken dat ook de kosten van de terugreis onder de annuleringsverzekering vallen. Maar hiervoor heb je een reisverzekering nodig. De annuleringsverzekering is er alleen voor het vergoeden van kosten op de reisbestemming zelf.

Bagage

Schade aan bagage is over het algemeen goed gedekt. Soms wordt er bij doorlopende reisverzekeringen wel een eigen risico van €50 gerekend. Omdat het onpraktisch is om van reizigers te verwachten dat ze een compleet overzicht van hun bagage bij zich hebben, is het meestal tegen een vast bedrag van ongeveer €2500 verzekerd. Als er bagage gestolen is, kijkt de verzekeraar wel of je de ‘normale voorzichtigheid’ in acht hebt genomen.

Extra kosten

Je kunt je verzekeren tegen extra kosten. Stel dat jij of één van je gezinsleden ziek wordt tijdens de vakantie, dan kan het zijn dat je extra kosten moet maken: doordat je langer op de plaats van bestemming moet blijven, de vlucht omgeboekt moet worden of met een gipsvlucht naar huis moet. Dan is het prettig als je deze extra kosten niet zelf hoeft te betalen.

Geneeskundige kosten

Medische kosten die je in het buitenland maakt, worden als eerste vergoed door je zorgverzekering. Deze vergoeding kan te laag zijn waardoor je alsnog de kosten moet betalen. Zorgkosten kunnen in het buitenland namelijk flink oplopen, onder meer omdat de tarieven soms fors hoger liggen dan in Nederland. Om dit te voorkomen zijn er twee mogelijkheden om dit wel goed te verzekeren: de aanvullende verzekering van je zorgverzekering of de dekking geneeskundige kosten op je reisverzekering.

Gevaarlijke- of onderwatersporten

Vaak zijn gevaarlijke sporten, zoals skiën, duiken, paragliden, raften, abseilen en bergbeklimmen, niet meeverzekerd bij de standaard dekking van de reisverzekering. Je kunt je hiervoor wel aanvullend verzekeren.  

Automobilistenhulp

Als je geen lid bent van de ANWB of een dergelijke instantie, dan kan het raadzaam zijn om automobilistenhulp te kiezen als extra aanvulling op de reisverzekering. Je bent dan verzekerd als je met de auto, camper, motor of scooter met pech langs de weg beland. Het arbeidsloon bij een reparatie langs de weg is gedekt, maar ook het toesturen van onderdelen en de eventuele huurkosten van een gelijkwaardig vervoersmiddel.  

Geld

Tegenwoordig is het niet meer zo gebruikelijk om geld te verzekeren. Over het algemeen neemt niemand nog (veel) contant geld mee op reis, omdat vrijwel overal met een pinpas of creditcard betaald kan worden. Traveler cheques zijn al standaard verzekerd bij de aankoop, dus die hoeft u ook niet apart te verzekeren. Geld kan bij de meeste verzekeraars nog voor maximaal  €500 verzekerd worden. Let wel goed op: dit is een vrij dure dekking. Kies hier dus alleen voor als je weet dat je veel contant geld mee gaat nemen naar het buitenland.

Ongevallen

Als je ervoor kiest om aanvullend te verzekeren voor ongevallen, dan heb jij of hebben de nabestaanden recht op een eenmalige uitkering in geval van overlijden of blijvende invaliditeit.

Rechtsbijstand

Je kunt ook kiezen voor een extra verzekering op het gebied van rechtsbijstand. De ‘gewone’ rechtsbijstandverzekering biedt over het algemeen alleen dekking binnen de landen van de Europese Unie. Als je daarbuiten op vakantie gaat, ben je niet gedekt voor de kosten van juridische bijstand en daarom kun je binnen de reisverzekering voor deze extra optie kiezen.

Annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering kun je gebruiken bij de volgende gevallen;

  1. overlijden, ernstige ziekte of ernstig ongeval letsel van jou, je huisgenoten of je familie in de eerste of tweede graad, of van de personen in het buitenland waar je zou logeren;
  2. zwangerschap van jou of je partner;
  3. onverwachte, dringende gebeurtenissen, zoals dusdanige schade aan je woning of bedrijf dat je zelf aanwezig moet zijn, onverwacht een woning toegewezen krijgen, een medisch noodzakelijk ingreep moeten ondergaan, (onvrijwillig) ontslag, een (onverwachte) nieuwe baan;
  4. het op medisch advies niet kunnen ondergaan van een noodzakelijke inenting;
  5. het buiten je schuld om niet kunnen verkrijgen van een noodzakelijk visum, of diefstal van je reisdocumenten;
  6. definitieve ontwrichting van je huwelijk;

Heb je een annuleringsverzekering? Goed om te weten dat die ook geldt tijdens een vakantie in Nederland. Je moet wel een overnachting geboekt hebben.

Verzekeringen vergelijken

Er zijn nogal wat uitzonderingen, die het vergelijken van verzekeringen lastig maken. Toch is het verstandig om regelmatig de premies, voorwaarden én het eigen risico te (laten) vergelijken. Een verzekering die je een tijd geleden zorgvuldig hebt uitzocht, kan inmiddels dus zijn aangepast door de verzekeraar.

Heb je elders al een verzekering lopen dan kun je deze via Consumind Finance vergelijken. Wanneer je wilt overstappen met 3 of meer verzekeringen, hebben we een speciale actie waarbij wij een pakketkorting kunnen aanbieden waarmee we minimaal 10% lager uitkomen dan je huidige premie. Je bent dan dus altijd voordeliger uit met een overstap. 

 

Ga terug naar de verzekeringen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage