Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Soorten rechtsbijstandsverzekeraars

In de Wet op het financieel toezicht (Wft) zijn een aantal eisen vastgelegd waaraan aanbieders van rechtsbijstandsverzekeringen moeten voldoen. Eén van die eisen is dat een algemene verzekeraar (die dus ook inboedelverzekeringen, autoverzekeringen en andere verzekeringen aanbiedt), niet zelf juridische kwesties mag behandelen. Hiermee wil de overheid voorkomen dat er belangenverstrengeling optreedt. Deze verzekeraars moeten hun juridische kwesties uitbesteden aan een gespecialiseerde rechtsbijstandsverzekeraar of een zelfstandig werkend juridisch schaderegelingskantoor. Een schaderegelingskantoor is over het algemeen gezamenlijk opgezet door meerdere verzekeraars.

Door de regeling dat een algemene verzekeraar niet zelf juridische kwesties mag behandelen, zijn er twee verschillende soorten rechtsbijstandsverzekeraars in Nederland:

  • De rechtsbijstandsverzekeraar, die alleen rechtsbijstandverzekeringen aanbiedt.
  • Het zelfstandige schaderegelingskantoor, dat de rechtsbijstandsverzoeken van de aangesloten (algemene) verzekeraars behandelt.
  • In theorie is er ook nog een derde vorm mogelijk, namelijk de rechtsbijstandverzekering op basis van declaratie. Bij deze vorm stelt de verzekeraar een bedrag beschikbaar, waarvoor u zelf een advocaat kunt kiezen. Deze vorm is in Nederland echter niet gebruikelijk.

Ga terug naar de verzekeringen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: Soorten rechtsbijstandsverzekeraars van Kzenon/ Shutterstock.com