Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Welke verzekeringen zijn er nodig wanneer je kind 18 jaar wordt?

Verzekeringen voor 18 jaar

Het is bijna zover; je kind wordt officieel volwassen. Achttien jaar is een leeftijd waarop veel dingen veranderen, je kind krijgt zowel meer vrijheden als verantwoordelijkheden. Het wordt mogelijk om te stemmen, auto te rijden en alcohol te drinken, maar het betekent ook dat je kind niet langer met je meeverzekerd is. Welke verzekeringen moet je precies afsluiten wanneer je kind volwassen wordt?

Zorgverzekering

De bekendste verzekering is de zorgverzekering. Wanneer je kind volwassen wordt, is hij of zij verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Deze verzekering moet ingaan op de eerste dag van de maand nadat iemand 18 jaar oud wordt. Aangezien dezelfde voorwaarden gelden als voor elke andere volwassene in Nederland, moet je kind ook (verplicht) een premie en het eigen risico betalen. De meeste ouders vinden het makkelijker om hun kind bij dezelfde zorgverzekeraar te verzekeren als waarbij ze zelf aangesloten zijn. Let in dat geval op dat jongeren vaak een korting kunnen krijgen op hun zorgverzekering, waardoor ze naar verhouding een stuk voordeliger uit zijn. Het loont dus zeker om de verschillende aanbiedingen en zorgverzekeraars even na te gaan en te vergelijken.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering verzekerd je kind voor schade die hij of zij aanricht bij een ander. Dit gaat zowel om materiële zaken als lichamelijk letsel. Dit komt bijvoorbeeld van pas wanneer je kind bij een medestudent op bezoek gaat en per ongeluk iets kapotmaakt. Heb je als ouder een aansprakelijkheidsverzekering? Dan is je kind in de meeste gevallen meeverzekerd op jouw polis. Voorwaarde hiervoor is wel dat het kind nog thuis woont of een uitwonende student is.

Inboedelverzekering

Woont je kind op kamers? Dan zijn de spullen in die kamer niet verzekerd via jouw inboedelverzekering. Het is belangrijk dat je kind deze zelf afsluit, aangezien een inboedelverzekering alle spullen dekt tegen brand, diefstal en storm- en waterschade. Het zou zonde zijn als er bijvoorbeeld een telefoon of dure laptop wordt gestolen en je kind hier niet tegen verzekerd is. Wanneer een student een inboedelverzekering wil afsluiten kan dit vaak al vanaf een paar euro per maand.

Rechtsbijstandsverzekering

Wanneer je kind op kamers woont, kan het gebeuren dat hij of zij in een conflict terecht komt. Dit kan zowel met de huurbaas, op het werk of in het verkeer zijn. In dat geval kan het nuttig zijn om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Deze verzekering zorgt ervoor dat je kind juridische hulp kan krijgen bij conflicten. Heb je de verzekering zelf al? Dan is je kind in vrijwel alle gevallen meeverzekerd.

Reisverzekering

Hoewel we momenteel minder reisbewegingen maken, is de verwachting dat er over een tijd weer meer mogelijk wordt. Het zou goed kunnen dat je kind dan zelfstandig op vakantie wil. Controleer in dat geval of de verzekeraar je kind meeverzekerd op jouw polis. Het verschilt namelijk per verzekeraar hoe kinderen (mee)verzekerd zijn in de reisverzekering.