Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Waarop letten bij verzekeren auto?


Wanneer je een auto koopt, dien je deze te verzekeren tegen schade. In de praktijk blijkt dat het soms onduidelijk is wat er precies gedekt is, wanneer je te maken krijgt met brandschade of inbraakschade. En hoe zit dat met het verzekeren van elektrische auto’s, nu deze zo in opkomst zijn?


Een autoverzekering dekt geen diefstal van losse spullen uit de auto. Dat is niet bij iedereen bekend. Wanneer je te maken hebt met diefstal van losse spullen uit je auto, is het soms mogelijk de schade te claimen bij je inboedelverzekering. De maximale vergoeding daarvoor is 1000 euro (check je verzekering). Diefstal van elektronische apparaten dekken weinig verzekeringen. Wanneer de inbraak over de grens heeft plaatsgevonden, wordt de schade ook niet altijd gedekt. Het is verstandig om bij het afsluiten van een autoverzekering daarnaar te kijken.

Goed verzekerd

Om helemaal goed tegen inbraakschade verzekerd te zijn, dien je je auto volledig of met een beperkte cascodekking te verzekeren. Dan is je auto meestal wel verzekerd tegen inbraakschade en diefstal van farbrieksaccessoires, zoals airbags, navigatiesystemen en velgen. Een WA-verzekering is in dat geval niet toereikend.
Wanneer je zelf accessoires hebt aangebracht aan je auto, zoals trekhaak, gastank, spoilers, dien je deze zelf extra te verzekeren tegen diefstal. Let er wel op dat de premies, voorwaarden en maximale vergoeding bij diverse verzekeringen verschillen. Het kan soms wel duizenden euro’s (aan maximale vergoeding) schelen.

Schade bij brand

Niet iedereen is verzekerd tegen brandschade aan de auto. Circa eenderde van de autobezitters zou bij brand zelf moeten betalen, omdat ze alleen WA-verzekerd zijn. Deze verzekering dekt alleen schade, die aan anderen is toegebracht. Wanneer je allrisk,  WA+ of beperkt casco verzekerd bent, wordt de brandschade wel vergoed, net als bijvoorbeeld schade door hagel of als een boom op de auto valt. Check wel altijd de polisvoorwaarden. Sommige verzekeraars maken onderscheid tussen brandschade en vandalisme. Dat heeft gevolgen voor de vergoeding en de schadevrije jaren. Bij vandalisme is een aangiftebewijs van de politie nodig om de schade te kunnen claimen.

Elektrisch

Heb je net een elektrische auto gekocht? De dure accu in de auto zorgt voor een duurdere autoverzekering (hoewel er aanbieders zijn die niet per se duurdere verzekeringen dan voor auto’s op gas, benzine of diesel aanbieden). Soms is het mogelijk een accu te huren voor een elektrische auto. Daarvoor moet je je dan wel apart verzekeren. Voor een elektrische auto betaal je vaak meer aan reparatiekosten. Een volledig elektrische accu is veel duurder dan een hybride accu. Om verzekerd te zijn van volledige dekking van hoge kosten, is het verstandig je allrisk te verzekeren.