Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Vuurwerkmanifest of toch niet?


Elk jaar wordt de materiële schade van Oud en Nieuw geschat in de miljoenen. (Des te meer na een gebeurtenis zoals in Scheveningen tijdens afgelopen jaarwisseling.) Meer dan duizend mensen per jaar lopen letsel op door vuurwerk en er overlijdt minimaal een persoon ten gevolge hiervan. Achmea is desondanks nog steeds de enige verzekeraar die het Vuurwerkmanifest (van 2016) heeft ondertekend.


Verzekeraar Achmea vindt dat de huidige maatregelen, genomen door bijvoorbeeld gemeenten, onvoldoende leiden tot een blijvende daling van slachtoffers, incidenten en schade. Daarom pleit Achmea voor afschaffing van consumentenvuurwerk en is de organisatie voorstander van professionele shows, waarbij iedereen veilig en ontspannen kan genieten van vuurwerk. Helaas heeft Achmea, ondanks een oproep in 2016 ook het manifest te ondertekenen, geen bijval gekregen van andere verzekeraars.

Na afgelopen jaarwisseling

Of daar verandering in komt, bijvoorbeeld naar aanleiding van de vonkenregen in Scheveningen, afgelopen jaarwisseling, is de vraag. Een vreugdevuur op het strand liep daar zo uit de hand, dat het overal vonken regende. Daardoor hebben onder meer veel huizen, auto’s en fietsen veel schade opgelopen. De totale schade van de jaarwisseling komt uit op een bedrag tussen de 15 en 20 miljoen euro, wordt geschat op basis van de eerste binnengekomen claims. Vorig jaar bedroeg de schade 10 miljoen. In de schatting van dit jaar zijn de kosten voor medische zorg en schade aan bedrijven en scholen niet meegerekend.

Gedekt?

Of deze schade verzekerd wordt, hangt van diverse factoren af. Huizen worden normaliter gedekt door de verzekering. Bij auto’s hangt het van de dekking af. Verzekeraars kunnen in het geval van de gebeurtenis in Scheveningen mogelijk ook de schadekosten verhalen op de veroorzaker en/of de verantwoordelijken, zoals bijvoorbeeld de gemeente. Of de gemeente daadwerkelijk zal betalen, hangt van het (lopende) onderzoek af, dat burgemeester Krikke naar aanleiding van de gebeurtenis liet starten.