Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Toename meldingen verzekeringsfraude

In 2018 zijn meer meldingen over fraude met verzekeringen gedaan dan het jaar ervoor. Frauderen gebeurt vooral met huisdierverzekeringen en opstalverzekeringen. Dat meldt het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV), gebaseerd op cijfers van verzekeraars.

Bij het CBV kunnen verzekeringsmaatschappijen melding maken van mogelijke fraude. In 2018 maakten de maatschappijen daarvan 5742 keer gebruik. Dat is een stijging van bijna 9 procent in vergelijking met 2017. Wat vooral opviel was de stijging van het aantal fraudegevallen rond stormschade. Waar in 2017 34 valse claims bij de opstalverzekering werden ingediend, waren dat er in 2018 bijna 80. De fraudeopsporing brengt voor verzekeraars een flinke besparing met zich mee: minstens 314.000 euro.

Huisdierenverzekering

Ook met de huisdierenverzekering werd er vorig jaar vaker gefraudeerd. Dan ging het voornamelijk om baasjes die bij afsluiten van een nieuwe verzekering opzettelijk diverse ziekteverschijnselen bij hun huisdier verzwegen. Wanneer de verzekeraar erachter komt dat dit opzettelijk is gedaan, kan het baasje alsnog opdraaien voor de gemaakte kosten.

Actiever

2018 is het vijfde jaar op rij dat het aantal fraudemeldingen bij het CBV is gestegen. Dat hoeft niet te betekenen dat er steeds meer gefraudeerd wordt. Verzekeraars treden de afgelopen jaren actiever op om fraude op te sporen en te bestrijden. Bijvoorbeeld door meer gebruik te maken van sociale media en andere openbare data. Onder meer op die manier kunnen verzekeraars nagaan of claims terecht zijn.