Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Schadeclaims aan het einde van het jaar


Vakanties en feestdagen laten een ander patroon van schadeclaims zien dan elders in het jaar. Zo wordt er in de kerstvakantie vaker ingebroken en met Oud en Nieuw worden er meer brandclaims ingediend, maar er zijn minder aanrijdingen (want rustiger op de weg). Vuurwerk zorgt jaarlijks voor ongeveer 10 miljoen euro schade aan auto’s en woningen. Wanneer wordt dergelijke schade vergoedt?
 
Rond de jaarwisseling ontstaat er veel (ruit)schade aan auto’s door rondvliegend vuurwerk, te harde knallen of brandstichting. Leidt vuurwerk onopzettelijk tot brandschade? Dan ben je daarvoor met een WA-autoverzekering met beperkt of volledig casco (all risk) verzekerd (dit geldt ook voor ruitschade). Brandschade en ruitschade hebben (waarschijnlijk) geen invloed op je no-claimkorting. Voor een vergoeding voor lakschade aan je auto, ten gevolge van vuurwerk, dien je allrisk verzekerd te zijn. Dergelijke claims hebben wel invloed op je no-claimkorting. Ben je alleen WA verzekerd? Dan komt alle schade voor je eigen rekening.

Vandalisme

Heb je rondom de jaarwisseling te maken met vandalisme, waardoor je auto is beschadigd? Dan wordt deze schade alleen vergoed als je allrisk bent verzekerd. Ook heeft dit gevolgen voor je no-claimkorting. Beter is natuurlijk als je de dader aansprakelijk kunt stellen en de schade op hem kan verhalen. Check in het geval van vandalisme ook even of het voor de verzekeraar nodig is aangifte te doen bij de politie. 

Opstal en inboedel

Je kunt aanspraak maken op de opstalverzekering wanneer er schade aan je woning is ontstaan door vuurwerk. Denk daaraan bijvoorbeeld aan vuurwerk dat te vroeg af gaat of naar binnen wordt gegooid, inboedel wat beschadigd raakt door trillingen van harde knallen. Andere schade dan brand, die ontstaat door ontploft vuurwerk, zoals schroeiplekken, verkleuringen en smeltende voorwerpen worden niet vergoed. Schroeiplekken in je kleding? Die vallen onder de inboedelverzekering. 

Aansprakelijkheid

Anderen kunnen jou schade berokkenen. Andersom kan natuurlijk ook. Hebben jij of je kinderen tot 14 jaar ergens schade aan gebracht? Doe dan een beroep op je aansprakelijkheidsverzekering (schadeclaims in deze categorie stijgen met Oud en Nieuw bijna 1000 procent).