Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Ondanks minder woninginbraken vakanties favoriet


Inbrekers blijken minder toe te slaan, maar nog steeds het meest actief te zijn in de vakantieperiodes. Het aantal claims na een woninginbraak is in 2018 verminderd met 5,7 procent, in vergelijking met 2017. Dit blijkt uit de Risicomonitor Woninginbraken, die is samengesteld door het Centrum voor Verzekeringsstatistiek van het Verbond van Verzekeraars.


Naast de zomervakantie (gemiddeld 5392 claims in juli en 5574 in augustus), zijn de donkere maanden (vooral december) favoriet bij het dievengilde. In september daalt het aantal inbraakclaims weer met 9 procent. Het blijkt dat de afgelopen vijf jaar jaarlijks gemiddeld 7320 claims in december worden ingediend. Juni is met 4889 claims, het minst geclaimd. Vrijdag en zaterdag zijn favoriete inbraakdagen.

Aantal inbraken

In bijna alle provincies zakte het aantal inbraken ten opzichte van 2017, alleen in Friesland was een forse stijging te zien (+11,6 procent). In Zeeland vond de grootste daling plaats, van 11,6 procent. Verder blijkt dat inwoners van Limburg en Noord-Brabant de meeste inbraakclaims hebben ingediend.

Preventietips

Om gerust op pad te gaan, zijn er diverse preventietips te noemen. Zo kun je de buren inlichten en vragen post op te bergen, gordijnen te openen, een lampje aan te doen of hun auto op jouw oprit te zetten. Als je een dag weg gaat, doe dan de deur op slot en laat een lampje aan. Gebruik de buurtapp, houd je vakantiepret privé (zet niets op social media bijvoorbeeld) en stel camerabeveiliging op afstand in. Verder is het niet verstandig in het volle zicht voor de woning je caravan of auto in te pakken of een adreslabel aan je koffer te hangen.