Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Jongeren tasten steeds dieper in buidel voor autoverzekering

Jongeren (tot 24 jaar) met een WA-autoverzekering betalen steeds meer, blijkt uit cijfers onderzoek van Independer. Waarom? Omdat ze volgens verzekeraars een hoger schaderisico vormen en weinig tot geen schadevrije jaren hebben opgebouwd. De premies blijven stijgen. Momenteel betaalt een jongere per jaar gemiddeld 1266 euro per jaar, dat is 437 euro meer dan twee jaar geleden. Een stijging van 53 procent.

Volgens verzekeraars zijn jongeren een risicogroep (net als oudere bestuurders). Beginnend bestuurders rijden vaker schade dan ervaren bestuurders. Dit geeft de verzekeraar meer kosten. Om dit te kunnen compenseren, komt er boven op de premie een premietoeslag en/of moeten ze hoger eigen risico betalen.

Weinig kans op korting

De bruto premie en de no-claim korting bepalen de prijzen van een autoverzekering. Wanneer je geen schades claimt, die jouw schuld zijn, bouw je schadevrije jaren op. Hoe meer schadevrije jaren, hoe meer premiekorting je krijgt. Dat is de no-claim korting. Jongeren kunnen (bijna) geen aanspraak maken op dit voordeel, omdat ze de kans nog niet hebben gehad om die schadevrije jaren op te bouwen.

Verzekering straks te duur?

De kans is aanwezig dat jongeren hun autoverzekering straks niet meer kunnen betalen; er is namelijk nog geen einde van de premiestijging in zicht. Vooral voor jongeren is dat zorgwekkend. Zij hebben doorgaans al minder te besteden. Het is de vraag hoe lang ze de premiestijgingen nog kunnen opbrengen. 

Je kunt daarom nu al actie ondernemen om de premie voor je autoverzekering te verlagen. Onze verzekeringsspecialisten helpen je hier graag bij. 

Premie voor autoverzekering verlagen >

Structurele oplossing

Er is een structurele oplossing mogelijk om te zorgen dat jongeren minder schade rijden, waardoor ze minder risico vormen. Dan hoeft de premie niet te stijgen of kan deze zelfs dalen. Je kunt goed rijgedrag stimuleren door jongeren bijvoorbeeld extra te belonen met een versnelde opbouw van schadevrije jaren. Een andere oplossing is het hanteren van strengere polisvoorwaarden. Engeland heeft bijvoorbeeld verzekeringen met polisvoorwaarden die in het weekend en 's avonds geen dekking bieden. Met niet rijden op risicomomenten kun je schade voorkomen. Zodra jongeren minder risico vormen voor de verzekeraar, blijven verzekeringen voor hen betaalbaar.

Kosten op een rijtje

Als je (als jongere) een auto gaat kopen, is het verstandig vooraf alle kosten op een rijtje te zetten. Dat geeft helder inzicht over wat er allemaal bij het kopen van een auto komt kijken. Denk naast de autoverzekering bijvoorbeeld aan de wegenbelasting, onderhoudskosten en het verbruik van de auto. Onze verzekeringsspecialisten helpen je graag bij het vergelijken van de autoverzekeringen en het maken van de juiste keuze. 

Autoverzekeringen vergelijken >