Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Ben jij goed verzekerd tijdens carnaval?


Heel veel landgenoten vieren elk jaar carnaval. Misschien jij ook wel. Hopelijk heb je dan goed nagedacht of je goed verzekerd bent bij eventuele schade. Bijvoorbeeld bij schade aan auto, gebouwen en tractoren, die de praalwagens trekken. Of bij inbraak? Inbrekers vieren ook carnaval.


In Brabant en Limburg heb je tijdens carnaval twee keer zoveel kans op inbraakschade in je woning. Ook je auto kan leeggeroofd worden, terwijl jij aan carnaval meedoet. Inbraakschade aan de auto is gedekt met een beperkt casco en volledig casco (allrisk) autoverzekering. Wanneer je een claim indient, verlies je geen schadevrije jaren en de korting op je verzekeringspremie ook niet. In andere (vandalisme) gevallen moet je de schade van je auto zelf betalen of is die alleen gedekt bij een allrisk-autoverzekering, enkele positieve uitzonderingen uitgezonderd. In laatstgenoemde gevallen val je na een claim wel terug in schadevrije jaren en no-claimkorting.

Diverse soorten schade

Je kunt natuurlijk te maken krijgen met uiteenlopende schades. Wanneer je getuige bent van een automobilist die jouw auto raakt, kun je hem aansprakelijk stellen. Als de dader onbekend is of niet verzekerd, wordt dit lastiger. In een dergelijk geval kun je wellicht een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Hieraan zitten enkele voorwaarden verbonden. Zo dient de schade veroorzaakt te zijn door een motorvoertuig en betaal je een eigen risico van 250 euro bij materiële schade door een onbekend motorvoertuig.

Andere verzekeringen

Als je aan carnaval en verzekeringen denkt, kun je ook denken aan het verzekeren van tractoren (die de praalwagens trekken), praalwagens en passagiers op de praalwagen en publiek. Bij de tractoren moet erop worden gelet dat een dag voor en een dag na de optocht de trekker ook verzekerd is. Niet alle trekker-verzekeringen geven dekking voor gebruik anders dan voor het eigen agrarisch bedrijf. Zorg ervoor dat de praalwagen (en tractor) technisch goed is, bijvoorbeeld gecheckt door een APK-keuring. De praalwagen dient aan alle voorwaarden van de keuring te voldoen, om te voorkomen bij schade alsnog zelf te moeten betalen. Passagiers van de praalwagen zijn verzekerd door een ongevallenverzekering af te sluiten en publiek bij de praalwagen is verzekerd onder de WA-verzekering van de tractor of vrachtauto. Check bovenal dat er een vergunning is geregeld. Om een boete en geen dekking bij schade te voorkomen, is dat heel belangrijk.