Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Afschrijvingslijsten zorgen voor transparante informatie


Voortaan zijn verzekeringskaarten met betrekking tot verzekeringen voor reis, inboedel en recreatiewoningen voorzien van een link naar afschrijvingslijsten. Daarmee wordt informatie over uit te keren bedragen transparant.

Dat besluit volgde op verzoek van Het Verbond van Verzekeraars. Op de afschrijvingslijsten kunnen verzekerden zien welk bedrag zij vergoed krijgen bij schade in huis of aan bagage op reis. Met de afschrijvingen bepalen verzekeraars wat de dagwaarde en uitkering zijn bij schade of diefstal. Uitsluitingen staan ook in de tabel. Overigens kan de dagwaarde/uitkering per verzekeraar enorm verschillen. Bijvoorbeeld voor een smartphone van 2,5 jaar oud, met een prijs van 500 euro, ontvang je bij de ene verzekeraar 80 euro en bij een andere 250 euro. Het is overzichtelijk als je precies weet waar je wat krijgt.

Kritiek

Enkele jaren geleden stelde de Consumentenbond al vragen rondom de transparantie van afschrijvingslijsten. Eind 2018 uitte ook de Stichting toetsing verzekeraars (Stv) kritiek op verzekeraars over dat onderwerp. Bij de helft van de houders van het Keurmerk Klantgericht Verzekeren was deze informatie toen onduidelijk. Het Verbond van Verzekeraars gaat komende tijd controleren of alle verzekeraars zich aan de afspraak houden.

Waar te vinden

De plek van de link op de verzekeringskaart verschilt. Bij reisverzekeringen kun je de link vinden onder ‘bagage’, de inboedelverzekering heeft daarvoor het kopje ‘verzekerd bedrag’ in gedachten en de verzekering voor recreatiewoningen heeft de link geplaatst onder de kop ‘Keuze: inboedel’.