Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

18 jaar en een auto verzekeren? Premie fors hoger

Wanneer je net 18 bent geworden en je rijbewijs hebt gehaald, wil je natuurlijk ook een eigen auto. Hiervoor moet je een autoverzekering afsluiten. Maar wie op zijn achttiende een eigen auto wilt verzekering, komt bedrogen uit. Je betaalt namelijk als beginnend bestuurder veel meer premie voor de autoverzekering dan iemand van 25 jaar.

Ruim 2000 euro aan premie

Op jaarbasis ben je gemiddeld 1800 tot 2000 euro kwijt aan verzekeringspremie wanneer je op je achttiende een auto wilt verzekeren. Dit is 200% hoger dan de premies die gerekend worden voor iemand van 25 jaar die een auto wilt verzekeren. De hoogte van de premie wordt niet alleen bepaald door je leeftijd maar ook door het soort auto, leeftijd van de auto, het soort verzekering dat je wilt afsluiten en voor welke verzekeraar je kiest.

Voor een Volkswagen Golf uit 2008 liggen premies voor een WA-verzekering tussen de 94 en de 224 euro per maand. Een Renault Clio uit 2007 kost tussen de 122 tot 219 euro per maand. Wanneer je 18 ben kost het verzekeren van de Volkswagen Golf rond de 220 euro per maand voor een WA-verzekering. Ben je 25? Dan betaal je voor dezelfde auto en dezelfde verzekering 80 euro per maand.

Waarom is de premie hoger?

Omdat je als 18-jarige pas net je rijbewijs hebt gehaald, wordt je gezien als beginnend bestuurder. Volgens verzekeraars is er bij beginnende bestuurders een grotere kans op een ongeluk of schade aan de auto. Hierdoor betaal je meer verzekeringspremie dan iemand van 25 jaar.

Verschillend per verzekeraar

Niet bij iedere verzekeraar zijn de verschillen in verzekeringspremie zo hoog maar dat de premies voor 18-jarige die een auto willen verzekeren hoger zijn, is een feit. Soms is het verschil maar een paar tientjes per maand maar kan ook oplopen tot 100 euro. Je kunt als 18-jarige daarnaast ook niet bij alle verzekeraars terecht of ben je verplicht een bepaald soort verzekering af te sluiten.

Laat je goed informeren

Wanneer je voor het eerst een auto wilt verzekeren, is het logisch dat je niet zo goed weet waar je op moet letten. Laat je daarom goed informeren voordat je een verzekering kiest én ook voordat je een auto koopt. Je mag namelijk niet de weg op, voordat de auto verzekerd is.  Onze verzekeringsspecialisten kunnen je alles vertellen over een autoverzekering, adviseren je over de mogelijkheden en helpen je graag bij het make van een keuze.