Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Tuinspullen verzekerd?


We genieten al eventjes van heerlijke lentedagen met fijne zonnestralen en we zitten allemaal dus vaker in de tuin. Sommige planten staan al in bloei en waarschijnlijk heb je de tuinmeubels al schoongemaakt en staat de parasol in de tuin. Misschien staat de barbecue al wel klaar. Helemaal klaar voor een mooie zomer. Waar wat als er iets met je tuinspullen gebeurt? Ben je wel verzekerd voor schade of diefstal?

Inboedelverzekering versus Opstalverzekering

De inboedelverzekering biedt dekking voor schade aan bomen, planten, struiken, terras, tuinmeubels, vlaggenstokken, parasols, barbecues, was aan de waslijn en materialen opgeslagen in een tuinschuur (van zakken aarde tot aan de bromfiets).

Vaste tuinspullen vallen niet onder de inboedelverzekering, maar onder je opstalverzekering. Deze verzekering dekt schade aan dingen die ´vastzitten’ aan je huis of aan de grond. Schuttingen zijn veelal (maar niet altijd) meeverzekerd.

Dekking

De dekking voor tuinspullen is niet onbeperkt en er zijn vaak vergoedingsverschillen. Of de verzekeraar een schadebedrag uitkeert, hangt onder andere af van de plaats waar de goederen zich bevonden op het moment dat de schade ontstond. Verzekeraars maken onderscheid tussen verschillende locaties en passen daarop de dekkingsgraad aan.

Is je dure barbecue gestolen nadat hij een nacht buiten stond? Dan is de kans klein dat je verzekeraar hem vergoedt. Stond hij in de schuur? Dan is hij in de meeste gevallen wel gewoon verzekerd. Laat je je telefoon, tablet, laptop of e-reader op de tuintafel liggen tijdens een zomerse regenbui of worden ze gestolen terwijl je even niet op let? Dan krijg je de schade meestal niet vergoed. Valt de tablet per ongeluk uit je handen in de tuin? Ook dan heb je waarschijnlijk pech terwijl dezelfde schade binnenshuis wel vergoed zou zijn. Hetzelfde geld voor fietsen en e-bikes die in de tuin staan, ook al staan ze op slot. Worden ze gestolen, dan ben je nalatig geweest door ze niet achter slot en grendel op te bergen.

Weersomstandigheden

Schade aan tuin en tuinmeubilair is slechts onder beperkte omstandigheden verzekerd. Zo zul je bij een brand wel een schadevergoeding krijgen, maar na een flinke hagelbui of een storm die planten vernielt en tuinmeubilair wegblaast helaas niet. Harde wind die een schutting omblaast of een schuur in de tuin beschadigt, wordt vanuit de opstalverzekering wel vergoed. Er moet dan wel sprake zijn van een officiële storm en er geldt vaak een hoger eigen risico. Het is daarom lang niet altijd de moeite van het claimen waard. Is het terras verzakt door regenval? Helaas is dit op bijna elke verzekeringspolis uitgesloten van vergoeding.

Check je verzekering

De verzekeringsspecialisten van Consumind adviseren je altijd eerst je dekking te bekijken voor je een verzekering afsluit. Zo kom je later niet voor onverwachte narigheden te staan wanneer je bijvoorbeeld je tuinmeubilair wilt opgeven aan de verzekering. Onze verzekeringsspecialisten kijken graag naar de mogelijkheden voor jouw verzekering. Stap je met 3 of meer verzekeringen over, dan krijg je een korting van 10% op je huidige premie. Zo ga je goed voorbereid de zomer in. Prettig geregeld!