Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Toch op vakantie door huizenruil


Veel vakanties kunnen door de coronacrisis niet doorgaan. De reismogelijkheden zijn beperkt en wanneer je besluit om toch naar het buitenland te vertrekken, zijn daar diverse
risico’s aan verbonden. Niet gek dus dat de meeste Nederlanders op zoek gaan naar een vakantiebestemming in eigen land.

Huizenruil: actueel en aantrekkelijk

Een groot voordeel van een zomervakantie in Nederland is dat het je geld bespaart. Wanneer je een hotel, huisje of appartement huurt kan de prijs tegenvallen, maar er zijn goedkopere alternatieven. Zo wordt ‘huizenruil’ bijvoorbeeld steeds populairder. Dit betekent dat je tijdelijk van huis wisselt met een ander. Dat kan zowel een bekende, als een onbekende zijn.

Het concept achter huizenruil is niet nieuw, maar wordt wel steeds populairder. Zeker nu veel Nederlanders zoeken naar een binnenlandse vakantiebestemming is huizenruil interessant. Toch is het mogelijk niet zonder consequenties. Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer iemand schade maakt in jouw huis?

Dekking bij schade door huizenruil

Bij schade aan de woning of aan de inboedel is de kans groot dat de verzekering dit niet dekt. De verzekeraar kijkt in zo’n situatie eerst of je geld ontvangt voor de huizenruil. Meestal is dit niet het geval, maar als het wel zo is dan heeft dit gevolgen voor je opstal- en inboedelverzekering. Er is namelijk geen sprake van ‘privégebruik’, waardoor de verzekering de schade niet dekt. Ook wanneer je geen vergoeding ontvangt is het maar de vraag of je verzekeraar de opgelopen schade vergoedt. Er wordt gekeken naar de frequentie, de duur en de persoon met wie je van huis ruilt. Verder gaan verzekeraars onderling verschillend om met dergelijke situaties. Informeer daarom altijd voorafgaand aan de ruil bij je verzekeraar.

Schade in andermans huis

Jij bent aansprakelijk wanneer je schade veroorzaakt in het huis van een ander. In hoeverre de verzekering de opgelopen kosten dekt, is afhankelijk van de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar. In het geval van huizenruil is er sprake van opzicht. De meeste verzekeraars stellen beperkingen aan de dekking van opzicht. Controleer daarom ook deze voorwaarden wanneer je een huizenruil op je lijstje hebt staan.

Een huizenruil is een mooie en goedkope optie voor een binnenslandse vakantie deze zomer. Het is ook zeker mogelijk om goed verzekerd van huis te wisselen, maar overleg het vooraf wel altijd met je verzekeraar om ongewenste verrassingen te voorkomen.