Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Ciara is uitgeraasd, ben jij goed verzekerd tegen stormschade?


In Nederland is niets zo verraderlijker als het weer. Ons kleine landje krijgt het op zijn tijd dan ook zwaar te voortduren met harde windstoten en zware regenval. De zuidwesterstorm Ciara zorgde gisteren met windstoten van 129 kilometer per uur en windkracht 11 door het hele land voor schade en loopt waarschijnlijk op tot in de miljoenen euro’s. Hoe verzeker je een huis eigenlijk voor stormschade? 

Opstalverzekering

Schade aan een huis door storm is te verhalen op de opstalverzekering. Deze verzekering dekt schade aan de woning en alles wat nagelvast zit aan de woning. Het is goed om te weten wat de verzekeraar verstaat onder storm en welke schade er vergoedt wordt door de opstalverzekering, dit verschilt namelijk per verzekeraar. Officieel is er storm vanaf windkracht 9 maar sommige verzekeraars vinden dat het al stormt bij windkracht 7. Onder stormschade valt eigenlijk alles wat door regen, wind of een overstroming kapot is gegaan. Denk bijvoorbeeld aan:
  • Een boom die tijdens de storm op een huis of schuur valt.
  • Lekkage door de storm waardoor er waterschade is.
  • Dakpannen die van het huis zijn afgewaaid tijdens de storm.
Dit betekent dat er bij schade aan een huurwoning naar de huurbaas gestapt kan worden. Deze is namelijk verantwoordelijk voor het verzekeren van de opstal. Schade aan losse onderdelen in en om de woning, zoals een barbecue en tuinmeubelen, wordt vergoed vanuit de inboedelverzekering.

Geen vergoeding

Wel zijn er uitzonderingen. Kon de schade voorkomen worden, dan zal er geen vergoeding worden uitgekeerd. Dat is bijvoorbeeld het geval bij slecht onderhoud aan de woning, het niet goed sluiten van ramen of deuren of het in de tuin laten staan van spullen die kunnen om- of wegwaaien op het moment dat bekend is dat er storm op komst is. De schade wordt dan gezien als eigen schuld. Ook wordt niet alle waterschade vergoed. Zo valt schade door grondwater, overstroming bij het doorbreken van de dijken en sluizen, kades en waterkeringen niet onder de dekking.

Eigen risico

Je moet er rekening mee houden dat er bij stormschade vaak een hoger eigen risico van toepassing is dan bij andere schades. Dit komt omdat het eigen risico is gebaseerd op een percentage (meestal 0,2%) van de herbouwwaarde. Dit bedrag is nodig om een huis op dezelfde plaats met dezelfde grootte en bestemming opnieuw te bouwen. Het eigen risico is terug te vinden in de polisvoorwaarden.
 
Het eigen risico voor een stormschade ligt meestal tussen de €225,- en €500,-. Het exacte bedrag is terug te vinden in de polisvoorwaarden. Is de schade beperkt gebleven tot bijvoorbeeld een paar weggewaaide dakpannen? Dan kan er overwogen worden om de schade zelf te betalen. Bij twijfel raden we daarom aan contact op te nemen met de verzekeraar of tussenpersoon.

Melden van de schade

Is de stormschade zo groot dat het geclaimd moet worden op de verzekering, meld de schade dan direct bij de verzekeraar of tussenpersoon. Wanneer de schade de woning onbewoonbaar heeft gemaakt, kunnen zij ook een noodvoorziening treffen. Een expert zal dan langskomen om de schade op te nemen. Het is daarom van belang dat de schade niet direct wordt opgeruimd, maar de schade mag ook niet erger worden dan dat het al is. Daarom is het maken van foto’s van de situatie van groot belang voordat de schade opgeruimd wordt. Zo is er altijd bewijs voor de expert én wordt de schade niet erger.

Opstalverzekering via Consumind

Is het verstandig om een opstalverzekering af te sluiten voor schade aan een huis door storm of andere oorzaken? Dit zal zeker per situatie verschillen. Wanneer er een verzekering afgesloten moet worden voor stormschade, is het goed om op een aantal dingen te letten. Dit kan het eigen risico zijn, maar ook de dekking, de polisvoorwaarden en andere zaken die er bij komen kijken. Zo voorkom je dat je niet goed bent verzekerd tegen stormschade. Onze verzekeringsspecialisten kunnen je hier alles over vertellen en helpen graag bij het beantwoorden van vragen over de juiste opstalverzekering.
 
Kom in contact met onze verzekeringsspecialisten via 030-7009728 of vul het formulier in.