Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Verschillende soorten inboedelverzekeringen

Er bestaan vijf verschillende soorten inboedelverzekeringen. Degene met de meest beperkte dekking is de brandverzekering en de meest uitgebreide versie is de all risk inboedelverzekering.

Wat er per verzekering precies gedekt wordt en voor welk bedrag, verschilt per verzekeraar. De verschillen zijn meestal niet heel groot, dus de onderstaande opsomming geeft een goede indicatie.

  • Inboedel brandverzekering: deze dekt de schade na een brand, blikseminslag of ontploffing.
  • Inboedelverzekering brand/ inbraak: dezelfde dekking als de brandverzekering, plus dekking voor schades als gevolg van een inbraak.
  • Uitgebreide inboedelverzekering: dezelfde dekking als de inboedelverzekering brand/ inbraak, plus dekking voor schades als gevolg van een aanrijding of aanvaring, rook en roet, diefstal, storm, vandalisme, waterschade door bijvoorbeeld een lekkend waterbed of aquarium, schade door scherven van ruiten en spiegels, schade door het omvallen van bomen, hijskranen of heistellingen.
  • Extra uitgebreide inboedelverzekering: dezelfde dekking als de uitgebreide inboedelverzekering, plus dekking voor schades als gevolg van schroeien en smelten, neerslag die via de begane grond of de openbare weg binnenstroomt, stroomstoringen, hak- en breekwerk dat verricht moet worden om een defect in een waterleiding op te sporen en de reparatie daarvan.
  • Meest uitgebreide inboedelverzekering (all risk): dezelfde dekking als de extra uitgebreide inboedelverzekering, plus dekking voor schades als gevolg van onhandigheden (bijvoorbeeld een boek dat uit de boekenkast valt, bovenop een lamp) en iedere onverwacht plaatsvindende gebeurtenis. Uitzonderingen hierop zijn echter aardbevingen, overstromingen, oorlogsgeweld en atoomkernreacties.

Ga terug naar de verzekeringen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: Verschillende soorten inboedelverzekeringen van Igi Jakubiec/ Shutterstock.com