Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Vooral nieuwe auto’s in trek bij dievengilde


De diefstal van auto’s tot twee jaar oud neemt toe. In vergelijking met vorig jaar is er een stijging van 38,7 procent. Dieven hebben een voorkeur voor de Audi A1 en Fiat 500. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV), die onlangs zijn gepubliceerd.

Verder blijkt uit de cijfers dat bromfietsen en snorfietsen ook meer gestolen worden (plus circa 13 procent), voor het derde jaar op rij een stijging. Hoewel diefstal van nieuwe auto’s toeneemt, daalde in de eerste helft van 2019 het totale aantal gestolen personenauto’s naar 3606 auto’s, ten opzichte van de eerste helft van 2018 (3642).

Aantrekkelijke merken

Ben je in het bezit van een Volkswagen Golf of Polo? Dan behoort je auto tot de categorie ‘Meest gestolen’. Andere merken die in trek zijn: In de categorie hybride zijn eigenaren van een Toyota en Lexus de dupe, van bedrijfswagens zijn eigenaren van Mercedes Vito en Sprinter en Volkswagen Transporter dat. Op merkniveau worden Land Rovers het meest gestolen (in de eerste helft van dit jaar 49 van de 32231 auto’s).

Professioneel

Het aantal voertuigen dat op de eerste dag na de diefstal wordt teruggevonden, is licht gestegen van 34,4 naar 36,6 procent. Het valt op dat voertuigen, die veel worden gestolen, weinig worden teruggevonden. Bij de Audi A1 is dat 16 procent, bij de Fiat 500 slechts 15 procent.

Uit de toename van de diefstal van jonge voertuigen blijkt dat criminelen steeds professioneler handelen. Daarom blijft preventie en intensieve samenwerking tussen betreffende partijen, zoals politie en LIV, belangrijk. Zo is het bijvoorbeeld verstandig als bromfiets- of snorfietseigenaar een tweede goedgekeurd kettingslot te gebruiken. Zo kun je het voertuig aan een brug of lantaarnpaal vast maken.