Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Je eerste auto kopen? Hier moet je op letten!

Eerste auto

Het is bijna zover: tijd om je eerste auto aan te schaffen! Hoewel het een toffe investering is, is het ook een lastige. Want waar moet je op letten wanneer je je eerste auto koopt? In dit artikel zetten we een aantal tips voor je op een rijtje.

Tip 1: Bedenk waarvoor je de auto wilt gebruiken

Het is nogal een verschil of je dagelijks met de auto naar je werk rijdt, of dat je hem gebruikt om af en toe eens een weekendje op pad te gaan. Bedenk daarom eerst waarvoor je de auto nodig hebt. Afhankelijk van je reden heb je een ander soort auto nodig. Heb je bijvoorbeeld kinderen? Dan is het handiger om een 5-deurs auto te kiezen. Wanneer je alleenstaand bent en je de auto voor je werk gebruikt, is een 3-deurs waarschijnlijk al voldoende.

Tip 2: Schat in hoeveel kilometers je gaat rijden

Koop je auto met een diesel- of benzinemotor? De aanschafwaarde van een diesel is duurder, maar tegelijkertijd schrijft een diesel wel minder snel af. Wanneer je van plan bent om de auto voor een kortere periode te rijden, kan een benzinemotor handiger zijn. Verwacht je je vaak op de snelweg te bevinden of wil je de auto na een aantal jaar weer verkopen? Dan is een diesel mogelijk een betere optie.

Tip 3: Bekijk goed wat je beschikbare budget is

Kijk altijd realistisch naar je financiën. Naast de aankoopprijs ga je ook betalen voor onderhoud, verzekering en wegenbelasting van de auto. Woon je in de stad? Dan kun je ook rekenen op parkeerkosten. Bovendien rijdt een auto niet gratis, ook de brandstof kost natuurlijk geld. Neem al deze factoren mee wanneer je je budget berekent.

Tip 4: Zoek een passende auto

Ga je voor een nieuwe auto of voor een tweedehands? Als je van plan bent om een nieuwe auto te kopen, vraag dan altijd een offerte aan bij verschillende dealers. De onderlinge prijzen kunnen namelijk behoorlijk verschillen. Ga je liever voor een tweedehands auto? Let dan op dat een lage kilometerstand niet altijd beter is. Het is belangrijker hoe de auto onderhouden is en hoe er met de auto is gereden: snelwegkilometers veroorzaken minder slijtage dan stadsritjes. Controleer daarnaast of er een nieuwe distributieriem nodig is, en zo ja, bij welke kilometerstand. Wanneer je weet of de auto zo’n riem heeft, kun je ook achterhalen of deze binnenkort vervangen moet worden.

Tip 5: Maak altijd een proefrit

Probeer alle auto’s hebt geselecteerd uit tijdens een proefrit. Hierdoor kun je de auto’s beter met elkaar vergelijken. Bel een dealer altijd vooraf als je een proefrit wilt maken.

Tip 6: Dubbelcheck de koopovereenkomst

Verder willen we je meegeven om altijd goed de papieren van een overeenkomst door te lezen. Check of er geen adders onder het gras zitten en loop altijd de gegevens over de auto even na. Hierbij kun je denken aan de kilometerstanden, maar ook aan andere mogelijke gebreken. Heb je weinig verstand van auto’s? Dan is het sterk aan te raden om een vriend of familielid mee te nemen die je hierover kan adviseren.

Heb je nog vragen over het afsluiten van een autoverzekering? Klik dan hier voor meer informatie.