Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Ben je verzekerd bij het uitlenen van je auto?

Autoverzekering bij uitlenen

Misschien heb je ooit eens je auto uitgeleend aan een familielid of vriend. Je gaat er natuurlijk vanuit dat diegene je auto weer heel terugbrengt, maar mocht er toch onverhoopt iets gebeuren, ben je dan verzekerd?

Het antwoord is ja. Je mag je auto gewoon uitlenen aan iemand anders zonder dat dit invloed heeft op je verzekering. Een autoverzekering is namelijk gekoppeld aan het kenteken en niet aan de persoon.  Mocht degene waaraan je de auto hebt uitgeleend per ongeluk schade rijden dan wordt dit vergoed, zolang je de juiste dekking hebt natuurlijk.

Met een WA-verzekering ben je alleen gedekt tegen schade die je veroorzaakt aan een andere auto. Zo is bij een botsing tijdens het inparkeren de deuk in andermans auto wel gedekt, maar in je eigen auto niet. Dit geldt hetzelfde bij WA + beperkt casco. Als je allrisk verzekerd bent dan ben je voor zowel schade aan andermans, als je eigen auto gedekt.

Als je vriend of familielid per ongeluk schade rijdt is het altijd goed om te kijken naar de ernst van de schade. Mochten de kosten meevallen dan is het vaak voordeliger om deze uit eigen zak te betalen. Natuurlijk is dat balen voor degene die schade heeft gereden, maar anders lever je schadevrije jaren in en stijgt je maandelijkse premie.

Maak altijd goede afspraken met degene die je auto leent en zorg er natuurlijk voor dat je goed verzekerd bent. Zonder verzekering kunnen de kosten hoog oplopen.