Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Zwarte auto? Tot 100 euro duurder uit

Heeft u een zwarte auto? Het is dan verstandig om te kijken waar u verzekerd bent. Want bij de drie verzekeraars Reaal, Route Mobiel en Zelf bent u met een zwarte auto duurder uit dan voor bijvoorbeeld een gele, groene of blauwe auto. Het prijsverschil voor dezelfde autoverzekering kan oplopen tot meer dan honderd euro per jaar. Best vreemd, toch?

Verzekering voor rode auto niet duurder

De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar de premies van autoverzekeringen. Ze wilden uitzoeken of een verzekering voor een rode auto duurder zou zijn, wat vaak wordt gedacht. Voor het onderzoek gebruikten ze 4 verschillende type auto’s: een Toyota Aygo, Audi A6, Volkswagen Golf en BMW X3. Hiervan zette ze de premies van de lakkleuren rood, zwart, wit, paars, groen, geel en blauw naast elkaar. En wat bleek, niet een rode maar een zwarte auto is bij de drie genoemde verzekeraars duurder uit.

Kleur en dekking verzekering bepalend

Uit het onderzoek blijkt dat rode auto’s zelfs met een allrisk autoverzekering bij de 3 verzekeraars zelfs goedkoper uit zijn. Ook de kleuren blauw, geel en groen zijn hierbij voordeliger dan een zwarte auto. Groene auto’s zijn met beperkt cascopolis het voordeligst uit. Met bijvoorbeeld een groene Audi A6 zonder schadevrije jaren betaalt u 128 euro per jaar minder bij een Reaal verzekering dan als u dezelfde verzekering afneemt voor een zwarte Audi A6.

De reden van de hogere premies volgens de autoverzekeraars

Het moederbedrijf van de drie verzekeraars, Vivat, geeft aan dat uit een onderzoek in het verleden bleek dat de kleur invloed heeft op de hoeveelheid schade. De kleur zou echter niet moeten uitmaken, want u betaalt door middel van de bonus-malusladder al meer voor uw premie als u schade heeft gereden. Reaal kwam al eerder in het nieuws vanwege hogere premies bij huisnummers met extra toevoegingen.

Per 1 mei 2016 wijzigen verzekeraars het beleid

De verzekeraars Route Mobiel en Zelf passen het beleid per 1 mei 2016 aan. De kleur is dan niet meer van invloed op de hoogte van de premie. Dit geldt voor nieuwe klanten, of bij klanten waarvan de autoverzekering afloopt.

Heeft u een autoverzekering nog lopen bij één van deze verzekeraars? Wilt u uw auto verzekeren tegen een lagere premie? Laat onze verzekeringsspecialist u hierbij helpen. 

Ga terug naar de verzekeringen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: zwarte auto tot 100 euro duurder van Andrey Yurlov/Shutterstock.com