Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Een WA-autoverzekering

Heeft u met uw auto schade veroorzaakt? Uw WA-autoverzekering vergoedt altijd de schade die u aan anderen toebrengt. Uw eigen schade wordt alleen vergoed als u voor een uitgebreidere verzekeringsvorm heeft gekozen bv een casco en/of beperkte casco dekking

U kunt uw WA-autoverzekering bijvoorbeeld inschakelen als:

 • u tijdens het inparkeren een deuk rijdt in de auto naast u. De schade aan de andere auto wordt in ieder geval vergoed. Uw eigen schade alleen als u een uitgebreidere dekking heeft.
 • u een ongeluk veroorzaakt. De schade (zowel van de betrokken personen als de materiele schade aan andere voertuigen) wordt op uw WA-autoverzekering verhaald/vergoed. Uw eigen schade wordt vergoed als u hiervoor een uitgebreidere dekking heeft afgesloten.

  Autoverzekering is verplicht

  In Nederland en in veel landen om ons heen, is een WA- (Wettelijke Aansprakelijkheid) autoverzekering verplicht als u een auto bezit. U mag dus alleen met uw auto rijden als u deze verzekering heeft afgesloten. De reden daarvoor is eenvoudig: de schadebedragen kunnen flink oplopen en zo weten alle verkeersdeelnemers zeker dat schade veroorzaakt door een ander, altijd vergoed wordt.

  Minimale eisen aan autoverzekering

  Iedere WA-autoverzekering moet aan een aantal minimale eisen voldoen. Deze eisen zijn vastgelegd in de WAM: de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen. Dit zijn de belangrijkste eisen:

  • Het verzekerde bedrag voor letselschade is minimaal 1,12 miljoen euro per slachtoffer, met een maximum van 5,6 miljoen euro per gebeurtenis. In sommige landen geldt echter een hoger minimum en dan moet de verzekering dat ook dekken.
  • De verzekerde som bij materiële schade (zaakschade) is minimaal 1,12 miljoen euro.
  • Als de schade in het buitenland ontstaat, dan kan het slachtoffer zijn schadeclaim ook indienen in zijn eigen land.
  • De dekking moet gelden in alle landen van de Europese Economische Ruimte (dat zijn alle landen van de Europese Unie plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland).

Ga terug naar de verzekeringen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: een WA-autoverzekering van Monkey Business Images/Shutterstock.com