Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

De verzekerde som bij een opstalverzekering

Als u een opstalverzekering afsluit, dan moet daar een bedrag aan gekoppeld worden dat overeenkomt met de herbouwwaarde van uw huis. Dit bedrag noemen we de verzekerde som; het bedrag dat de verzekeraar maximaal uitkeert bij schade aan uw huis, of als uw huis opnieuw gebouwd moet worden. Over dit bedrag wordt ook uw premie berekend.

Als u een verzekering met indexatie heeft, wordt de verzekerde som (en dus ook de premie) jaarlijks aangepast aan het stijgen of dalen van de bouwkosten. Dit wordt berekend door het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Als uw verzekerde som lager is dan de herbouwwaarde van uw huis, dan bent u onderverzekerd. Dat is naar, want dat zou bijvoorbeeld in geval van brand kunnen betekenen dat u niet genoeg krijgt uitgekeerd om uw huis te laten herbouwen. Is het bedrag hoger dan de herbouwwaarde, dan bent u oververzekerd. Ook dat is jammer, want dan betaalt u te veel premie. 

Het vaststellen van de herbouwwaarde bij de opstalverzekering

Als u zich voor het juiste bedrag wilt verzekeren, dan moet u dus weten wat de herbouwwaarde van uw huis is. Dat kunt u door een specialist laten vaststellen, maar dat is vaak erg duur. Vrijwel alle verzekeraars bieden dan ook de mogelijkheid om een zogenaamde herbouwwaardemeter in te vullen. Op basis hiervan bepaalt de verzekeraar de herbouwwaarde van uw huis. Hierbij wordt natuurlijk gebruikt gemaakt van gemiddelden, maar u krijgt ook garantie tegen onderverzekering. Dat wil zeggen dat de verzekeraar het herbouwbedrag uitkeert, ook al blijkt dan dat u eigenlijk onderverzekerd was. De herbouwwaardemeter wordt jaarlijks vastgesteld door het Verbond van Verzekeraars.

Ga terug naar de verzekeringen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: De verzekerde som bij een opstalverzekering van Georgii Mironov/ Shutterstock.com