Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Opstalverzekering dekt schade aan je huis

Als je schade aan je huis hebt door brand, bliksem, storm of inbraak, dan kun je deze schade claimen bij je opstalverzekering. Hoewel het wettelijk geen verplichte verzekering is, ben je bij de meeste hypotheekverstrekkers toch verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Je huis dient tenslotte als onderpand voor de hypotheek. De hypotheekverstrekker wil dan wel zeker weten dat eventuele schades goed afgedekt zijn. 

Voor huurhuizen geldt dat de verhuurder de opstalverzekering afsluit. Dat hoef je als huurder dus niet te doen: de eigenaar van het pand is verantwoordelijk voor de verzekering hiervan.

Als je woont in een pand met meerdere woningen/ appartementen en een (actieve) Vereniging van Eigenaren (VvE), dan is het meestal gebruikelijk dat de VvE een opstalverzekering voor het hele pand afsluit. Als dat niet is geregeld, dan moet je jouw eigen appartement zelf verzekeren.

Opstalverzekering: je huis en alles wat daar aan vast zit

Onder de opstalverzekering valt niet alleen je huis, maar ook alles wat daar vast in en aan gemonteerd is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan inbouwkasten, de badkuip, het toilet en de keuken. Kortom, alles wat niet verhuisbaar is. Maar ook schuttingen, de schuur of de bijkeuken vallen onder de opstalverzekering. 

Ga terug naar de verzekeringen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: Opstalverzekering dekt schade aan uw huis van Tom Gowanlock/ Shutterstock.com