Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Ga goed verzekerd op jezelf wonen


Sta je op het punt uit huis te gaan om je eigen stekkie te betreden? Denk dan er aan goed verzekerd te zijn. Zowel in een huur- als in een koophuis. Aan welke verzekeringen je dan moet denken? Dat lees je in dit artikel.

Denk allereerst aan de inboedelverzekering. Met deze verzekering ben je verzekerd tegen schade aan je inboedel. Dit zijn bijvoorbeeld je meubels, kleding en tv; spullen die in je huis aanwezig zijn en niet vastzitten aan je woning. Daarnaast is een aansprakelijkheidsverzekering belangrijk. Deze vergoedt schade, die jij bij een ander hebt gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan morsen van rode wijn op een wit tapijt van je schoonmoeder of wanneer je iets kapot maakt in je eigen huurhuis. Dan kun jij aansprakelijk worden gesteld. In een dergelijk geval vergoedt de aansprakelijkheidsverzekering de schade. Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd tegen kosten die worden gemaakt in geval van bijvoorbeeld burenruzies of geschillen tussen huurders en verhuurders.

Koophuis

Wanneer je een koophuis bewoont, moet je ook aan andere verzekeringen denken. Wanneer je een hypotheek afsluit, moet je verplicht een woonhuisverzekering (opstalverzekering) afsluiten. Deze verzekering vergoedt alle schade aan (vaste onderdelen van) je huis, veroorzaakt door storm, brand, water, diefstal of inbraak. Bij een koophuis is het bij sommige hypotheekverstrekkers verplicht ook een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten. Met deze verzekering vang je financiële schade op, wanneer jij of je eventuele partner overlijdt. Daarmee kan bijvoorbeeld (een deel van) de hypotheek worden betaald.