Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Een aansprakelijkheidsverzekering voor schadevergoeding


Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de door jouw veroorzaakte schade aan personen of goederen. Ook schade die is veroorzaakt door je partner, kinderen of huisdieren, wordt door de aansprakelijkheidsverzekering gedekt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende situaties:

  • Je stoot een glas rode wijn om, op het nieuwe, witte karpet van je tante. Zij kan je aansprakelijk stellen voor de reinigingskosten.
  • Je hebt niet gezien dat de zonnebril van een vriend(in) op de bank lag en je gaat er per ongeluk op zitten. Deze vriend(in) kan je aansprakelijk stellen voor de reparatiekosten.
  • Je kind ontdekt dat er met steentjes prachtig getekend kan worden op de auto van de buren. Als gevolg hiervan moet de hele zijkant van de auto opnieuw worden gespoten. De buren kunnen je hiervoor aansprakelijk stellen.

Let op: Verwar de aansprakelijkheidsverzekering niet met de WA-verzekering. Dit is ook een aansprakelijkheidsverzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid), maar heel specifiek voor bezitters van motorrijtuigen. Een WA-verzekering vergoedt dus de schade die je met je auto (of motor) aan personen of bezittingen toebrengt. Deze verzekering is overigens wél verplicht.

Aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht, wel een aanrader!

Het is niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Het is echter wel aan te raden, zeker wanneer je kinderen en/of huisdieren heeft. In Nederland is het ingeburgerd dat een ieder een  aansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten, dat is sociaal en wel zo netjes. Een ongeluk zit in een klein hoekje, tenslotte. Je zal maar als fietser of voetganger iemand omver fietsen/lopen en letsel veroorzaken of je zal maar een antieke vaas omstoten die duizenden euro’s waard is…

Ga terug naar de verzekeringen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

 

Afbeelding: een aansprakelijkheidsverzekering voor schadevergoeding van Andrey_Popov/ Shutterstock.com