Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Nieuwe leennormen hypotheek vastgesteld


Wil jij volgend jaar een nieuw huis kopen? Dan zal je rekening moeten houden met de strengere leennormen die per 1 januari 2018 ingaan. De maximale hypotheek wordt gelijk aan de woning waarde. Overige kosten, zoals advies- en notariskosten mogen niet meer mee gefinancierd worden. Dit geldt ook voor huizenkopers die in 2017 een hypotheek aanvragen, maar in 2018 pas een definitief aanbod ontvangen. De Autoriteit Financiële markten  maakt dit bekend. Niet alleen op de leennorm moet gelet worden, het toets moment van de hypotheek moet dus ook in de gaten gehouden worden.

Ook de inkomensnorm wijzigt

Niet alleen de leennormen wijzigen, ook de inkomens norm ondergaat een verandering. De overheid wordt door het Nibud geadviseerd over de hoeveelheid inkomen er maximaal beschikbaar moet zijn om de hypotheeklasten te kunnen voldoen. De wet bepaald welk percentage van het inkomen besteed mag worden aan hypotheeklasten. Hoe hoger het vaste bruto inkomen, des te meer er kan worden geleend.

Hypotheekaanbod moet voor 2018 getoetst zijn

Wil je nog onder de strenge leennormen uitkomen, dan moet je hypotheek nog in 2017 getoetst zijn. Het definitieve hypotheekaanbod moet op advies uiterlijk 15 november 2017 bij je op de deurmat liggen, dan is er namelijk nog genoeg tijd om te toetsten of deze hypotheek financieel haalbaar is. Het toetsen kost gemiddeld 4 tot 6 weken, waarmee je nog ruim op tijd bent voordat de nieuwe leennormen ingaan.

Hypotheekverstrekkers kunnen van te voren al aangeven of de doorlooptijd van een hypotheekaanvraag ruim genoeg is om nog een bindend aanbod te ontvangen in 2017. Mocht dit niet het geval zijn, dan moet je hiervan tijdig geïnformeerd worden door je hypotheekverstrekker. Goed om te weten is dat er dit jaar geen overgangstermijn komt, zoals met de wijzigingen van 2016 – 2017.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over deze wetswijzigingen? Neem dan contact op met Consumind Finance. Onze hypotheekspecialist kan je in contact brengen met een onafhankelijke hypotheekadviseur bij jou in de buurt, die je hier meer over kan vertellen.