Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Goed nieuws, het eigen risico blijft gelijk in 2017!

Goed nieuws voor de zorgverzekering: sinds 2008 wordt 2017 het eerste jaar dat het verplicht eigen risico gelijk blijft! Terwijl er in april nog een hoop ophef en angst was over de zogenaamde megaverhoging naar €500, is de rust in zorgverzekeringsland wedergekeerd. Vandaag werd dan ook bekend gemaakt dat het verplicht eigen risico op €385,- blijft staan voor 2017.

Verplicht eigen risico doorn in het oog

Niet alleen voor de burgers, maar ook voor de politiek is het verplicht eigen risico een doorn in het oog. Het is een extra boete op het ziek zijn. Helaas is afschaffen niet mogelijk, omdat dit miljarden zou gaan kosten, aangezien alle volwassenen dit bedrag betalen. De zorgverzekeraars lopen bij afschaffing van het eigen risico gemiddeld 3,7 miljard euro mis.

Zorg dat buiten het verplicht eigen risico valt

Maar wat valt er nou allemaal onder het verplicht eigen risico? Het eigen risico is bedoeld om mensen bewust te maken over de kosten van de zorg. De overheid wil hiermee voorkomen dat mensen klakkeloos gebruik maken van zorg, terwijl dat misschien niet nodig is. Natuurlijk valt niet alle zorg onder het verplicht eigen risico. Zo valt een bezoek aan de huisarts gewoon onder je verzekering. En ook de onderstaande zorg valt niet onder het verplicht eigen risico:

  • verloskundige zorg
  • zorg voor jongeren onder de 18 jaar
  • zorg vanuit de Wet langdurige zorg
  • zorg die vergoed wordt door een aanvullende verzekering

Je kan de eigen risico op je basisverzekering verhogen, in de regel betaal je daardoor een lagere maandpremie. Als je toch zorg nodig hebt vanuit je basispakket, waarvoor de eigen risico geldt, betaal je dus ook een hoger bedrag zelf aan de zorg.