Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Dit verandert er aan de NHG in 2018


Eerder werd al bekend dat de hypotheeknormen in 2018 een stuk strenger worden. Ook veranderen er een aantal voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in 2018. Er staan twee belangrijke wijzigingen klaar:

  • De maximale koopsom gaat omhoog.
  • De verplichte overlijdensrisicoverzekering vervalt.

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zorgt ervoor dat wanneer je noodgedwongen je huis moet verkopen door bijvoorbeeld een sterke daling in je inkomen door werkeloosheid of scheiding, je niet met een restschuld achterblijft. Als je de woning noodgedwongen moet verkopen kan het zijn dat de woning voor minder verkocht wordt dan het openstaande hypotheekbedrag, waardoor er een restschuld overblijft. Onder bepaalde voorwaarden kan deze restschuld worden kwijtgescholden, als je een hypotheek hebt afgesloten met NHG.

Maximale koopsom omhoog

Een van de voorwaarden waar je aan moet voldoen om een hypotheek met NHG te kunnen afsluiten is de hoogte van de koopsom. In 2017 mag de maximale koopsom van een woning €245.000 zijn, in 2018 wordt dit €265.000. Je kunt vanaf 2018 dus een duurdere woning kopen. De NHG-grens wordt namelijk gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs. Door de krappe woningmarkt stijgen de prijzen van koophuizen en hiermee stijgt ook automatisch het NHG.

Verplichte overlijdensrisicoverzekering vervalt

Op dit moment is het nog zo dat er over het bedrag boven de 80% van de woningwaarde een overlijdensrisicoverzekering moet worden afgesloten. In 2018 zal dit komen te vervallen. Mensen die zich moeilijk hiervoor kunnen verzekeren, zoals ex-patiënten of senioren, krijgen hierdoor toch een kans op een hypotheek.

Meer weten?

Wil je na het lezen van deze informatie meer weten over de NHG? Neem dan contact met ons op. Onze hypotheek assistent brengt je graag kosteloos in contact met een onafhankelijke hypotheek adviseur bij jou in buurt die je hier alles over kan vertellen.