Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hypotheekbespaartips

Het is fijn om een eigen woning te hebben, maar het is ook een grote financiële verantwoordelijkheid. De kosten van de hypotheek, van het onderhoud en van de inrichting van uw woning zijn een flinke kostenpost in uw huishoudboekje. Misschien wilt u hierop besparen, maar hoe doet u dat? Met de onderstaande bespaartips komt u een heel eind!

1. Hypotheekrente omlaag bij aflossen of stijging waarde

Als u al een groot deel van uw hypotheek heeft afgelost, dan kan het rentepercentage over het hypotheekbedrag omlaag. De hypotheekverstrekker loopt namelijk minder risico, omdat u al een groot deel heeft afgelost. Uw hypotheekverstrekker zal er zelf niet snel over beginnen, maar u kunt dit gerust voorstellen. Een lagere rente betekent voor u dat u minder hoeft te betalen en dat u dus bespaart op uw maandelijkse uitgaven. U kunt de rente ook laten verlagen als de waarde van de woning is gestegen, want ook dan loopt de hypotheekverstrekker minder risico.

2. Aflossen van de hypotheek

Heeft u een groot eigen vermogen, dat boven de belastingvrijstelling uitkomt? Dan kunt u overwegen om dit te gebruiken voor de aflossing van uw hypotheek of om het te schenken aan uw kinderen. Als u ervoor kiest om uw hypotheek ermee af te lossen, informeer dan van tevoren wel eerst bij een hypotheekadviseur of dit voor u voordelig is! In sommige gevallen kan het namelijk nadelig uitpakken om de hypotheek (volledig) af te lossen.

3. Onderhandelen over uw lopende hypotheek

Vóór het afsluiten van uw hypotheek kunt u onderhandelen over het rentepercentage en over het maandelijkse aflosbedrag. U kunt dat echter ook tijdens de looptijd doen, bijvoorbeeld op het moment dat de rente weer opnieuw vastgesteld moet worden.

4. Stijging woningwaarde door energiebesparende maatregelen

Uw woning isoleren, dubbel glas aanschaffen, zonnepanelen op het dak laten installeren: allemaal maatregelen waarmee u bespaart op uw energiekosten. Daarnaast kan de waarde van de woning hierdoor stijgen en deze kosten zijn daarom vaak in een hypotheek mee te nemen.

5. Bezwaar maken tegen WOZ-beschikking

Als u vindt dat de WOZ-beschikking te hoog is, dan kunt u bezwaar aantekenen. Hoe hoger het WOZ-bedrag, hoe meer belasting u tenslotte betaalt. Als u gelijk heeft en het bedrag wordt verlaagd, dan bespaart u dus geld. U kunt een WOZ-jurist inschakelen om u hiermee te helpen.

6. Notariskosten bij koop van woning vergelijken

Als u een woning koopt, dan zijn de kosten voor de notaris over het algemeen voor uw rekening. Deze kosten verschillen nogal per notaris, dus het loont om de tarieven te vergelijken! U kunt hier kijken voor de notaris met het voordeligste tarief bij u in de buurt. Daarnaast is het voordeliger om de hypotheek- en koopakte tegelijkertijd te laten opmaken. Dat scheelt weer een extra afspraak en dus tijd en geld.

Als u van de hypotheekverstrekker een hoger bedrag kan krijgen dan dat u nodig heeft, dan kunt u ervoor kiezen om dit hogere bedrag te laten opnemen in de hypotheekakte. Dat is handig voor als u later nog een aantal verbouwingen in uw huis wilt (laten) doen. Het bedrag dat nog open staat, kunt u dan soms alsnog opnemen. Het hangt wel af van de hypotheekverstrekker of dit kan, want ze willen niet allemaal met deze zogenaamde hogere inschrijving werken. Laat u hierover dus van te voren goed informeren! Als u het resterende bedrag wel mag opnemen, dan wordt dit overigens als een nieuwe hypotheekaanvraag behandeld. U hoeft hiervoor niet opnieuw notariskosten te betalen.

7. Een huis kopen met NHG (Nationale Hypotheek Garantie)

Als u een woning koopt, dan is het aan te raden om dat binnen de grenzen van de NHG te doen. Met Nationale Hypotheek Garantie heeft een goede kans om niet met een restschuld te blijven zitten op het moment dat uw huis gedwongen wordt verkocht. De restschuld kan dan soms, onder bepaalde voorwaarden, worden kwijtgescholden. Daarnaast kan de hypotheekverstrekker een lager rentetarief bieden als de hypotheek met NHG is afgesloten. Lees hier meer over Nationale Hypotheek Garantie.

8. Persoonlijke leningen aflossen

Heeft u een persoonlijke lening? Los deze zo snel mogelijk af, want het rentepercentage is vaak hoog bij deze leningen. Onze financiële assistenten kunnen u helpen om op uw huidige leningen te besparen. Het is eigenlijk het beste (en het goedkoopste) om helemaal geen persoonlijke leningen afsluiten en om te sparen voor nieuwe spullen. 

9. Tweedehands meubels kopen

Heeft u een bank, een tafel of andere meubels nodig voor uw nieuwe woning, maar heeft u het niet zo breed? U kunt ze natuurlijk ook tweedehands kopen! Het voordeel daarvan is niet alleen dat u flink bespaart, maar dat u ze ook kunt personaliseren door ze in een andere kleur te schilderen of andere aanpassingen te doen.

Bekijk ook onze andere bespaartips voor energie, internet,televisie en vaste telefonie, mobiele telefonie en lenen om nog meer op uw vaste lasten te besparen!

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

 

Afbeeldingen: rente omlaag van Nonwarit/Shutterstock.com, onderhandelen van Maksym Poriechkin/Shutterstock.com, notaris van NotarYES/Shutterstock.com en tweedehands meubels van Nattapol Sritongcom/Shutterstock.com