Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Private lease zit hypotheek in de weg


Heb je privé een auto geleast en heb je een hypotheekaanvraag lopen of ben je van plan iets dergelijks binnenkort aan te vragen? Let er dan op dat een private leasecontract gevolgen heeft voor de hoogte voor de te ontvangen hypotheek. Het kan zelfs voorkomen dat de aankoop van een woning niet mogelijk is, vanwege een leasecontract.

Momenteel rijden er ongeveer 150.000 particuliere leaseauto’s rond. Lijkt erg aantrekkelijk.  Een bedrag van ongeveer 200 euro betalen om te rijden in een gloednieuwe auto, inclusief wegenbelasting, onderhoud en verzekering. Alleen de benzine moet je zelf betalen.
Hypotheekverstrekkers schatten dat inmiddels bij één op de zes consumenten private autolease een rol speelt bij de berekening van het mogelijke hypotheekbedrag. Hoewel private leasecontracten voor auto’s niet altijd BKR-geregistreerd staan (en daardoor niet gezien worden door de hypotheekverstrekker). Omdat huizenkopers vaak niet weten van een dergelijke invloed, geven ze de leaseovereenkomst vaak in een laat stadium door. Als ruime vuistregel geldt bij een hypotheekaanvraag dat private lease de leencapaciteit op basis van het inkomen verlaagt met één tot anderhalf keer de cataloguswaarde van de auto. Afhankelijk van de contractduur en het afgesproken aantal kilometers per jaar.

Eerder beëindigen

Om toch een hypotheek af te kunnen sluiten, kan het voorkomen dat een consument een private leasecontract eerder wil beëindigen dan afgesproken was. De contractaanbieder brengt daarvoor een vergoeding in rekening vanwege misgelopen inkomsten. Een dergelijke vergoeding bedraagt al gauw duizend euro of een veelvoud daarvan. De hoogte is afhankelijk van onder meer de resterende looptijd en het type auto.

Meer voorlichting

Volgens financieel intermediair De Hypotheekshop zou het een goede ontwikkeling zijn wanneer leasemaatschappijen bij het verstrekken van een leasecontract in de voorlichting aandacht hebben voor de gevolgen hiervan op toekomstige financieringen. Leasemaatschappijen hebben daar zelf geen baat bij; zoveel mogelijk auto’s leasen is hun doel. Daarom zal dit waarschijnlijk wettelijk geregeld moeten worden.