Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Echtscheiding en een gezamelijke koopwoning

Een scheiding is voor alle betrokkenen een nare periode en de meeste mensen willen dit daarom graag zo snel en zo goed mogelijk afwikkelen. Eén van de ingewikkelde kwesties die nu geregeld moet worden, betreft de gezamenlijke koopwoning. Er zijn meerdere mogelijkheden: u kunt het huis verkopen, maar u kunt ook uw ex-partner uitkopen. Om een goede keuze te maken, kan het prettig en verstandig zijn om advies in te winnen bij een hypotheekadviseur. Deze bekijkt samen met u de huidige situatie en uw wensen voor de toekomst. Aan de hand daarvan brengt hij een advies uit. Vraag hier een oriënterend hypotheekgesprek aan.

De gezamenlijke woning verkopen

Verkoopt u samen met uw ex het huis en heeft het huis overwaarde? Dan krijgt u te maken met de bijleenregeling: u moet de overwaarde gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning. Alleen dan kunt u bij de aankoop van een volgende woning gebruik maken van hypotheekrenteaftrek. Als de woning op uw beider namen staat, dan wordt de overwaarde ook verdeeld over u beiden.

Verkoopt u samen het huis, maar is de opbrengt niet genoeg op de hypotheekschuld af te lossen? Dan wordt de restschuld over u beiden verdeeld. Als uw hypotheek onder de Nationale Hypotheek Garantie valt, dan komt u mogelijk in aanmerking voor kwijtschelding van de restschuld. Bekijk hier de NHG-voorwaarden voor kwijtschelding van een restschuld.

Uw ex-partner uitkopen

Als één van u beiden alleen de hypotheek kan betalen, dan hoeft het huis niet per se verkocht te worden. Het betekent echter wel dat degene die verhuist, recht heeft op de helft van de waarde van de woning. Deze waarde wordt bepaald door een taxateur, die de woning voor u taxeert. Als de taxatiewaarde hoger is dan de hypotheek, dan is er sprake van overwaarde. Degene die in de woning blijft, moet de helft van de overwaarde betalen aan degene die vertrekt. Het kan ook omgekeerd zijn: de taxatiewaarde is lager dan de hypotheek en dan is er sprake van onderwaarde. In dat geval moet degene die vertrekt de helft van deze onderwaarde betalen aan degene die in het huis blijft wonen.

Stel dat u geen geld heeft om uw ex-partner uit te kopen. Dan kunt u kijken of u de hypotheek kunt verhogen. Hieraan zijn wel regels verbonden, bijvoorbeeld dat de hypotheek afgelost moet worden gedurende de looptijd. U heeft dan dus een lineaire- of annuïteitenhypotheek nodig.

Hypotheekrenteaftrek bij een scheiding

Zolang uw woning nog niet is verkocht of uw ex-partner u nog niet heeft uitgekocht, dan bent u beiden nog eigenaar van de woning. Daarom kunt u, ook als u al ergens anders woont, het huis de eerste twee jaar nog als eigen woning aanmerken bij de belastingdienst. Hierdoor heeft u deze periode nog renteaftrek over uw deel van de hypotheek. Ook geeft u over uw deel het eigenwoningforfait aan. Uw ex moet dan de andere helft van het eigenwoningforfait aangeven als ontvangen alimentatie en hij/zij betaalt hierover belasting. U kunt het eigenwoningforfait aftrekken onder de noemer ‘betaalde alimentatie’.

Meer interessante pagina's: Hypotheek met restschuld - Kosten hypotheek oversluiten - Een tweede hypotheek

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage
 

Afbeelding: sleuteloverdracht van Andy Dean Photography/ Shutterstock.com