Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hypotheekadvies bij een verhuizing

Hypotheekadvies bij verhuizing

Je wilt verhuizen, maar je hebt momenteel een koopwoning met een hypotheek. Je vraagt je vast af wat je dan kan doen. Hieronder lichten wij de opties toe.

Hypotheek meenemen naar nieuwe woning

Je hebt met jouw huidige hypotheek al een lage hypotheekrente voor de komende tijd, of je wilt de hypotheekvorm die je nu hebt behouden. Dan kun je ervoor kiezen om de huidige hypotheek mee te verhuizen naar de nieuwe woning. De hypotheekverstrekker zal de aanvraag hiervoor hetzelfde behandelen als voor een nieuwe hypotheekvorm. Jouw inkomen en de marktwaarde van de nieuwe woning worden dus bekeken om te kijken of de hypotheek kan meeverhuizen. Indien de hypotheekverstrekker akkoord gaat, kun je de huidige hypotheek meeverhuizen en behoud je het recht op renteaftrek.

Hoger hypotheekbedrag nodig voor de nieuwe woning

Is de nieuwe woning meer waard dan dat je nu aan hypotheek hebt? Dan heb je een hoger hypotheekbedrag nodig en gaat je huidige hypotheekverstrekker kijken of je hiervoor in aanmerking komt. De hypotheek voor het resterende bedrag moet overigens met een annuïteiten- of lineaire hypotheek worden afgesloten, waarbij je binnen dertig jaar aflost. Dan kom je namelijk in aanmerking voor de hypotheekrenteaftrek. Van het deel dat je financiert met de al bestaande hypotheek, blijven dezelfde regels gelden als toen je de hypotheek afsloot.

Bijleenregeling bij de verkoop van uw woning

Verkoop je de woning met overwaarde, dan moet je bij de koop van een nieuwe woning (binnen drie jaar) de overwaarde gebruiken voor de financiering van de nieuwe woning. Anders loop je namelijk de renteaftrek mis over het gedeelte ter waarde van de overwaarde. Dit geldt ook als de nieuwe woning minder kost. Ga je pas na drie jaar een nieuwe woning kopen, omdat je bijvoorbeeld tussentijds huurt, dan geldt de bijleenregeling niet meer.

Overbruggingskrediet om de nieuwe woning te financieren

Je hebt jouw woning nog niet verkocht, maar je wilt voor de financiering van de nieuwe woning wel gebruik maken van de overwaarde. Dat kan met een overbruggingskrediet, hoewel dit niet altijd door alle hypotheekverstrekkers wordt afgesloten. 

Als je wel een overbruggingskrediet kan krijgen, dan kun je de nieuwe woning financieren met een nieuwe hypotheek en de overbruggingshypotheek. De oude hypotheek geldt nog totdat je de oude woning verkoopt. Als de woning is verkocht, dan los je met de opbrengst hiervan de oude hypotheek en het overbruggingskrediet af. Uiteraard betaal je ook rente over het overbruggingskrediet. Als je het hebt afgesloten voor de nieuwe woning, dan is de rente aftrekbaar (er vanuit gaande dat je ook woont in de nieuwe woning). Als je de oude woning met winst hebt verkocht, waardoor je meer dan alleen de oude hypotheek en het overbruggingskrediet kan aflossen, dan moet je met het resterende bedrag een deel van de nieuwe hypotheek aflossen. Anders kun je namelijk geen hypotheekrente aftrekken over dit gedeelte.

Naast deze regels kunnen er ook andere regels gelden in verband met hypotheekrenteaftrek. Informeer hierover bij een hypotheekadviseur. Zo creëer je een helder beeld over de mogelijkheden binnen jouw persoonlijke situatie. Vraag hier direct een oriënterend hypotheekgesprek aan.

Oriënterend hypotheekgesprek aanvragen

Meer interessante pagina's: Kosten hypotheek oversluiten Kosten hypotheekadvies - De goedkoopste hypotheek vinden

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: verhuizen van Vtwinpixel/ Shutterstock.com