Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Weer meer hypotheken met NHG afgesloten


In het tweede kwartaal van 2019 zijn er meer hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afgesloten dan een jaar ervoor.

Eerder was nog sprake van een daling in de aanvragen van NHG-hypotheken. In het tweede kwartaal van dit jaar waren er 4 procent meer huizenkopers, die kozen voor een NHG-hypotheek. Het totale aantal NHG-hypotheken, inclusief oversluitingen of verbouwingskrediet, steeg met 14 procent.

Omslag woningmarkt

De NHG biedt een vangnet voor mensen die hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen. Voor de NHG betaal je een eenmalig bedrag, de zogeheten borgtochtprovisie, waarna hypotheekverstrekkers een lagere rente aanbieden. Volgens stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de organisatie achter de NHG, komt de stijging van het aantal NHG-hypotheken mede door een omslag op de woningmarkt. Het aantal aankopen van bestaande woningen daalde in het eerste kwartaal van dit jaar nog met 9 procent, in het tweede kwartaal bleef dit beperkt tot 0,8 procent. Daarbij verhoogde de NHG begin 2019 de maximale hypotheeksom, waarvoor de garantie aan te vragen is.

Te veel?

De borgtochtprovisie, die je eenmalig bij het afsluiten van een NHG-hypotheek dient te betalen, bedraagt in 2019 0,90 procent (eerder was dit 1 procent) van de koopsom. Volgens diverse consumentenorganisaties is dit te veel, omdat minder huiseigenaren een beroep doen op de garantieregeling en de gemiddelde schade kleiner is dan voorheen. Het vermogen van stichting WEW (de organisatie die de borgtochtprovisie ontvangt) is in het eerste kwartaal van 2019 gestegen naar 1.299 miljoen euro (2,7 procent meer dan een jaar ervoor). De consumentenorganisaties vragen dan ook om een verlaging van de provisie. In 2008 bedroeg deze slechts 0,45 procent. In de jaren daarna werd het crisis op de woningmarkt en schoot de borgtochtprovisie omhoog.