Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Shoppen voor lening niet langer bestraffen


Kredietbeoordelaars meten de financiële gezondheid van miljoenen Nederlanders. Hun scores bepalen mede of je in aanmerking komt voor een telefoon- of energieabonnement, een lening, creditcard of hypotheek. Ook zodra je iets op afbetaling koopt, wordt voorspeld hoe groot de kans is dat je niet betaalt.
 
Die scores zijn adviezen; opdrachtgevers mogen ze niet automatisch overnemen zonder dat een mens ernaar kijkt. In de praktijk gaat dat anders: verstrekkers van hypotheekleningen blokkeren klanten met een negatieve kredietregistratie, telecomproviders wijzen vaak een externe kredietwaardigheidscheck aan als reden voor een afwijzing.
 

Negatieve verhalen
In de buitenwereld domineren negatieve verhalen over kredietbeoordelaars. Afgewezen worden is vervelend. Het beklemt dat instanties persoonlijke data verzamelen die op kritieke momenten tegen je gebruikt worden. Al los je een betaalachterstand op, de ‘negatieve registratie’ achtervolgt je nog vijf jaar. En fouten corrigeren duurt lang waardoor mensen een hypotheek of droomhuis mis kunnen lopen.

Kredietbeoordelaars klagen juist over gebrek aan begrip. Ze vinden dat ze een maatschappelijke taak hebben: voorkomen dat mensen zich te diep in de schulden steken. Ook zien ze zichzelf als economisch smeermiddel voor hun opdrachtgevers: kredietverleners, telecomproviders, energiebedrijven, leasemaatschappijen en webwinkels. En klachten? Volgens de beoordelaars gaat het ‘slechts’ om enkele honderden per jaar, op miljoenen toetsingen.
 

Jezelf in de vingers snijden
Het Bureau Kredietregistratie (BKR) in Tiel houdt wettelijk verplicht de gegevens van 10,5 miljoen Nederlanders bij. Je wordt daar in een bestand opgenomen zodra je een persoonlijke lening of krediet afsluit. Al vanaf 250 euro moeten kredieten gemeld worden; als je telecomprovider je nieuwe toestel voorschiet bijvoorbeeld. Het BKR telt ook het aantal toetsingen mee dat je het afgelopen jaar kreeg. Maar diezelfde ‘shopping-regel’ leidt er ook toe dat consumenten die persoonlijke leningen vergelijken – op zoek naar gunstige tarieven bijvoorbeeld – bestraft worden met een lagere BKR-score. Het kredietregistratiebureau wil daarom zijn scoremethode aanpassen. Wanneer de nieuwe weging van kracht wordt, is nog niet bekend.

BKR score
De score die het bureau toekent, op basis van diverse criteria, geeft aan hoe groot de kans is dat iemand een betaalachterstand oploopt. In die berekening telt mee hoe vaak kredietverleners iemand in de voorgaande twaalf maanden toetsen. Het BKR gebruikt twee ‘scorekaarten’ (statistische modellen). De een voorspelt de kans dat je over 18 maanden een betalingsachterstand hebt, de andere de kans dat dit in de loop van 18 maanden gebeurt. Zo houden financiële instellingen hun klantenportfolio in de gaten.

Banken gebruiken het BKR om de financiële gezondheid van hun klanten te peilen. Wie een doorlopend krediet of creditcarduitgaven zonder problemen afbetaalt, verhoogt daarmee zijn BKR-score. Nadeel is dat het maximaal te lenen hypotheekbedrag door ander uitstaand krediet afneemt.