Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Nieuwbouw fors duurder


Voor nieuwbouw moet je steeds dieper in de buidel tasten; de prijzen van dergelijke huizen stijgen veel sterker dan de prijzen van bestaande koopwoningen. Al vier kwartalen op rij.


Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster kwamen onlangs met nieuwe cijfers. Daaruit blijkt dat in het derde kwartaal van 2018 nieuwbouw koopwoningen 17 procent duurder waren dan een jaar ervoor. In de duur van een jaar steeg de nieuwbouwprijs bijna twee keer sneller dan de prijs van bestaande koopwoningen.

Tweede plaats

Nederland staat op de tweede plaats van landen in de Europese Unie waar de nieuwbouwprijzen het snelst stijgen. In Slovenië stijgen ze nog sneller. Door de forse prijsstijgingen worden nieuwe woningen onverkoopbaar. Makelaars zien inmiddels dat potentiële kopers weglopen vanwege de hoge prijzen.

Prijsopdrijvers 

Er zijn diverse factoren die de prijs kunnen opdrijven. Bijvoorbeeld het beperkte aanbod. De NVM (de Nederlandse Vereniging voor Makelaars en Taxateurs)  berekende onlangs dat een koper keuze heeft uit gemiddeld vier huizen. Daarnaast blijven huiseigenaren zitten, omdat ze hopen dat de prijzen nog verder zullen stijgen of omdat ze bang zijn geen goed alternatief te vinden. Ook beperkt een groeiende groep particuliere beleggers starters op de woningmarkt. Verder zetten ontwikkelaars momenteel bij voorkeur grotere en duurdere huizen neer.

Andere invloeden

Hoge bouwkosten en de plaats en de manier van het bouwen hebben ook invloed op de prijs. Omdat de woningbouw is aangetrokken en er meer verbouwd wordt aan bestaande woningen, lopen de kosten voor bouwers in rap tempo op. De nieuwbouw wordt vooral gebouwd binnen dorpsgrenzen en steden. Dat is duurder dan bouwen in het groen. Ook omdat dergelijke kleinere projecten op weerstand kunnen stuiten, omdat buren de bouw tegenhouden bijvoorbeeld. Verder is het ‘groen’ bouwen van huizen (aardgasloze huizen) veel duurder dan de oude bouwwijze.

Hypotheek vergelijken

Wil je een nieuwe woning kopen, of je hypotheek oversluiten? Dan doe je er goed aan om advies te vragen aan een onafhankelijke hypotheekadviseur. Het is immers een grote verandering in je leven, waar je liever geen onnodige risico’s mee loopt. Wat een hypotheekadviseur voor je kan betekenen, aan welke eisen de adviseur moet voldoen en op welke wijze je de adviseur kunt betalen hebben wij voor je op een rij gezet.