Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hypotheek steeds dichterbij voor meer uitzendkrachten

Om als uitzendkracht bij een gecertificeerd uitzendbureau een hypotheek te kunnen krijgen, is twee jaar geleden de Perspectiefverklaring in het leven geroepen. Vanaf heden kun je die verklaring ook ontvangen als je voor een uitzendbureau werkt dat geen eigen taxateur in dienst heeft. Daardoor komen meer uitzendkrachten (die minimaal een jaar in dienst zijn) in aanmerking voor de verklaring, die nodig is bij een hypotheekaanvraag.

Wanneer je als uitzendkracht een Perspectiefverklaring door een externe taxateur wilt laten opstellen, kun je terecht bij Stichting Perspectiefverklaring. Bij deze stichting zijn het Waarborgfonds Eigen Woningen, hypotheekverstrekkers, uitzendbureaus en consumentenorganisaties betrokken. In steeds meer branches verschuift de manier van werken, er komen steeds meer mogelijkheden voor uitzendkrachten. Banken spelen daar op in. Momenteel kun je bij twintig geldverstrekkers terecht met een Perspectiefverklaring, maar let er op dat de verklaring geen garantie is voor succes. De geldverstrekker bepaalt of je op basis van de informatie in aanmerking komt voor een hypotheek en wat je dan maximaal kunt lenen.

52 weken

Een belangrijke voorwaarden om via een externe partij aan een Perspectiefverklaring te komen, is dat je als uitzendkracht minimaal 52 weken beoordeelbare werkervaring hebt. Deze periode hoeft niet altijd een aangesloten periode te zijn, waarin je gewerkt hebt voor dezelfde uitzendorganisatie. Er zijn vaak verschillende voorwaarden aan verbonden. Zo is de kans op de verklaring kleiner als je zonder duidelijke reden bent overgestapt en dien je in een dergelijke situatie minimaal een jaar via de andere uitzendorganisatie gewerkt te hebben.

De perspectiefverklaring

Voor de perspectiefverklaring maakt de externe perspectieftaxateur een inschatting van iemands toekomstige inzetbaarheid, aan de hand van onder meer gesprekken en een arbeidsmarktscan. Deze verklaring is deels te vergelijken met een werkgeversverklaring; in beide wordt een inschatting gemaakt van het minimale toekomstige inkomen van de betreffende persoon. Het verschil zit in de positie van de medewerker. Als flexwerker zit je in een andere positie dan een medewerker met een vast contract in loondienst. Dat zie je terug in diverse punten op de Perspectiefverklaring, zoals je werkervaring, inclusief huidige baan, je opleidingsniveau en afgeronde opleidingen en je positie binnen de markt waarin je werkt. Naast deze punten wordt er gevraagd naar je eigen motivatie, referenties en beoordelingen.

Loopbaanperspectieven

Volgens afspraak van minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren (D66), en de hypotheeksector moeten flexwerkers makkelijker aan een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kunnen komen. Met de afspraak belooft NHG onder meer nu ook te kijken naar loopbaanperspectieven van hypotheekaanvragers. Dit najaar start een experiment met een aantal kredietverstrekkers.

Arbeidsmarktscan

Momenteel is het voor flexwerkers moeilijker dan voor mensen in loondienst geld te lenen voor het kopen van een woning. Waar bij werknemers met een vast contract wordt uitgegaan van hun huidige inkomen, wordt bij zzp’ers, uitzendkrachten en bij mensen met een tijdelijk contract, uitgegaan van een gemiddeld inkomen over drie jaar. Dat is vaak een lager bedrag. Wanneer je de perspectiefverklaring niet ontvangt, wordt het alsnog lastig aan te tonen dat je zicht hebt op een stabiel inkomen in de toekomst. Voor de oplossing van dat probleem accepteert NHG straks ook de Arbeidsmarktscan. Met die scan wordt gekeken of iemand goede kansen heeft op werk en daarmee ook in de toekomst genoeg zal verdienen om de hypotheekschuld af te lossen.