Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hoe te profiteren van de lage hypotheekrente


Je hypotheek oversluiten is een wijze om te profiteren van de lage hypotheekrente, maar er zijn meer manieren. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van rentemiddeling of verlaging van rente-opslag.

Omdat niemand exact weet wat de hypotheekrente gaat doen in de toekomst, is het wijsheid te onderzoeken hoe je de rente zo lang mogelijk vast kunt zetten. De rentevaste periode van 20 jaar vast is de afgelopen jaren het meest populair.

Oversluiten 

Heb je al een hypotheek, maar wil je toch profiteren van de lage rente? Dan is oversluiten vaak de beste optie. Bij je eigen geldverstrekker of naar een andere hypotheekaanbieder (check vooraf wel wat voordeliger is: de boete, die je er uiteindelijk (grotendeels) uithaalt vanwege lagere maandlasten of de totale kosten die overstappen naar een ander met zich meebrengt, zoals financieel adviseur, taxateur e.d.).

Rentemiddeling

Wil je je hypotheek niet oversluiten, om wat voor reden dan ook? Dan kun je kiezen voor rentemiddeling (alleen bij je huidige geldverstrekker). Na rentemiddeling krijg je een nieuwe rentevaste periode, tegen een rente gebaseerd op het gemiddelde van de oude rente en de actuele marktrente met een kleine opslag. De boeterente, die je moet betalen wanneer je je lopende rentevaste periode aanpast, wordt opgenomen in het nieuwe rentepercentage (uitgesmeerd over een langere periode).

Verhuizen of opslag verlagen

Andere mogelijkheden om je maandlasten te verlagen of te kunnen profiteren van de lage hypotheekrente, zijn het verlagen van de rente-opslag of verhuizen. Bij een NHG-vrije hypotheek betaal je in de rente een bepaalde opslag, afhankelijk van de waarde van de woning. Wanneer je afgelost hebt of de woning in waarde is gestegen, is er een kans dat de rente-opslag verlaagd kan worden. Bij verhuizing kun je bij bijna alle geldverstrekkers boetevrij aflossen.

Starters 

Bovenstaande besparingstips gelden voor huizenbezitters. Starters hebben het nog steeds moeilijk op de woningmarkt. De kloof tussen starters en doorstromers met een hypotheek is groot. De gemiddelde huizenprijs van iets boven de 300.000 euro draagt daaraan bij. Daarbij komt dat doorstromers twee grote voordelen hebben, ten opzicht van starters. Allereerst hebben veel doorstromers, door prijsstijgingen, overwaarde op hun huis. Bovendien kunnen zij, wanneer ze hun huidige huis voor 2013 hebben gekocht, een aflossingsvrije hypotheek meenemen naar het nieuwe huis en blijven ze profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Wanneer je, sinds 2013, daarop aanspraak wilt maken, dien je een hypotheek af te sluiten, waarbij je direct aflost: een annuïtaire of lineaire hypotheek. Oude hypotheekvormen die vóór 2013 zijn afgesloten houden echter recht op de hypotheekrenteaftrek. Daarvoor hoef je tijdens de looptijd niet af te lossen.