Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Geldverstrekkers nog altijd kritisch over hypotheekaanvragen in coronatijd


De coronacrisis maakt het voor werknemers in de cultuur, horeca en reisbranche lastiger om aan een hypotheek te komen. Geldverstrekkers willen er zeker van zijn dat de werknemers ook tijdens de crisis aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen.

Toekomstperspectief belangrijk bij hypotheekaanvraag

Al sinds het begin van de crisis wordt door middel van een corona-vragenlijst kritischer naar hypotheekaanvragen gekeken. Geldverstrekkers vinden het namelijk belangrijk dat je een helder toekomstperspectief hebt. Gaat je inkomen de komende periode omlaag of loop je het risico om je baan te verliezen? Dan is het nog onzeker of je de gewenste hypotheek kunt krijgen.

Naast een uniforme corona-vragenlijst is het ook mogelijk dat een geldverstrekker bij je werkgever om een extra coronaverklaring vraagt. Daarin moet de werkgever aangeven dat hij niet van plan is om je te ontslaan. Heb je een tijdelijk contract? Dan kun je ook met een intentieverklaring van de werkgever niet altijd meer volstaan. Zowel bij zzp’ers als particulieren wordt er strenger gekeken naar de financiële stabiliteit.

Gevolgen voor de woningmarkt

Hoewel geldverstrekkers hun voorwaarden niet direct veranderen, zorgt de kritische blik er wel voor dat de financiering van een aankoop –vaker dan voorheen- niet rond komt. Dit kan vervelend zijn voor (ver)kopers. Toch loopt de woningmarkt over het algemeen goed door; een huis wordt gemiddeld binnen 28 dagen verkocht en in 64% van de gevallen wordt er meer geboden dan de vraagprijs.

Toekomst van de woningmarkt

De toekomst van de woningmarkt is onzeker. Het aanbod van huizen blijft krap en het is maar de vraag of de huizenprijzen op korte termijn weer zullen dalen. Als de crisis langer aanhoudt en de werkloosheid groeit kan de vraag naar woningen afnemen, waardoor de concurrentie tussen kopers lager wordt. Verder steeg de hypotheekrente sinds het begin van de crisis met ongeveer 0,07% procent. Hoe hoger de rente, hoe lager het bedrag dat je kunt lenen voor de aankoop van je huis. Het blijft afwachten hoe de woningmarkt zich op termijn zal ontwikkelen.