Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Consument roept banken op het matje


Volgens de Consumentenbond worden klanten van ING en Rabobank benadeeld, wanneer ze hun rentevaste periode van hun spaarhypotheek willen verlengen. Dan rekenen de banken bij die hypotheekvorm een hogere rente dan bij een annuïteitenhypotheek. Dit vindt de Bond onacceptabel en heeft er daarom melding van gemaakt bij de financiële waakhond Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Voor nieuwe klanten is een (bank-)spaarhypotheek afsluiten niet meer mogelijk; alleen bestaande klanten kunnen dat nog doen. Nieuwe klanten komen alleen nog in aanmerking voor een annuïteiten- of lineaire hypotheek.

Rente-opslag

ING rekent bij een (bank)spaarhypotheek een renteopslag van 0,3 procent bij 10 jaar vast tot 0,85 procent bij 20 jaar vast. Dat betekent een bruto meerprijs van 9000 euro bij een rentevaste periode van 10 jaar. Bij 20 jaar betaalt de klant zelfs 51.000 euro meer.

Rabobank-klanten betalen gemiddeld zo’n 0,35 procent meer rente bij hun (bank-)spaarhypotheek dan klanten met een annuïteitenhypotheek.  

Ontstaan prijsverschil

Volgens ING ontstaat het prijsverschil omdat een (bank-)spaarhypotheek meer risico’s met zich meebrengt. ING geeft wel toe dat het rentebeleid mede is gericht op het ontmoedigen van spaarhypotheken, vanwege risicospreiding. Rabobank verklaart de opslag, vanwege dat een aflossingsvrije hypotheek duurder te financieren is dan een lening, waarbij afgelost wordt. De Consumentenbond vindt de uitspraken van de banken onzin. Volgens de Bond los je bij een spaarhypotheek uiteindelijk alles af, net als bij een annuïteitenhypotheek. Tussendoor is de nettoschuld even hoog als bij een annuïteitenhypotheek met dezelfde rente. De bond denkt dat een spaarhypotheek beter tegen renteschommelingen kan dan een andere hypotheekvorm.

Kan vele euro’s schelen

Daarbij komt dat veel consumenten niet weten dat ze belastingtechnisch veel voordeliger uit zijn met een bankspaarhypotheek. Ze sparen hiermee belastingvrij, waardoor ze in een relatief korte tijd goed kunnen sparen voor aflossing. Daarnaast profiteren ze gedurende de hele looptijd van de maximale renteaftrek. Bij een annuïteitenhypotheek wordt de renteaftrek juist elke maand minder. Dit kan zo tienduizenden euro’s schelen over de hele periode.

Volgens de Consumentenbond handelt zowel ING als Rabobank in strijd met het ‘eensporig rentebeleid’.  Dat beleid is erop gericht om bestaande klanten te beschermen bij verlenging van hun hypotheek. De Bond hoopt op een uitspraak van AFM.