Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hypotheek sneller aflossen zinvol

Voor de hypotheekrenteaftrek geldt al sinds de invoering een belangrijke beperking. Huiseigenaren moeten een soort belasting betalen voor hun woongenot: het eigenwoningforfait. De hoogte van het eigenwoningforfait is afhankelijk van de waarde van de woning.

Aflossen levert zuivere besparing op

De hypotheekrenteaftrek wordt dus verminderd met het eigenwoningforfait. Zodra het forfait hoger wordt dan de betaalde rente, krijgt de huiseigenaar een aftrek vanwege geen of kleine eigenwoningschuld. Die aftrek zorgt ervoor dat de renteaftrek precies op 0 euro uitkomt. Het forfait is daardoor alleen een aftrekdrempel, nooit een werkelijke bijtelling bij het inkomen.

Voorbeeld: je betaalt €2400 hypotheekrente per jaar. De WOZ-waarde van de woning is € 400.000. Het eigenwoningforfait is 0,75% en bedraagt dus €3000. Zonder de hypotheekrenteaftrek zou u over €600 belasting moeten betalen, maar om dat te voorkomen krijgt u een aftrekpost van diezelfde € 600.

Daling hypotheekrente

De hypotheekrente is de laatste jaren sterk gedaald. Huiseigenaren die hierdoor nog weinig rente betalen profiteren. Hun hypotheeklasten gaan omlaag als ze aflossen. Ze verliezen geen hypotheekrenteaftrek, want die was weggevaagd door het eigenwoningforfait. Aflossen levert dus een zuivere besparing op.

Als deze huiseigenaren hun woning verkopen, hebben zij dankzij het aflossen meer overwaarde. Als ze dan in een goedkoper huis gaan wonen, houden ze een aardig bedrag over voor hun pensioen. Aflossen is dus een ideale oplossing voor senioren die eerder met pensioen willen of meer te besteden willen hebben vanaf de AOW-leeftijd.

Profiteren van hoog inkomen

Wie een hoog inkomen heeft, profiteert nog meer van het aflossen van de hypotheek. Mensen die 52% belasting betalen, moeten elk jaar een deel van de betaalde hypotheekrente optellen bij hun inkomen. In 2017 is dat 2% maar dit wordt elk jaar 0,5% meer en uiteindelijk loopt het op naar 14%. Hoe meer deze huiseigenaren aflossen, hoe lager het bedrag wordt dat ze moeten bijtellen. Het is niet toegestaan de betaalde rente bij de aangifte te verzwijgen.

Nadelen aflossen
Zitten er nadelen aan aflossen? Eigenlijk zitten er geen nadelen aan aflossen, maar je moet wel een reserve aanhouden voor toekomstige uitgaven voor onderhoud en renovatie. De hypotheek later weer uitbreiden is duur, gezien de bijkomende kosten voor hypotheekadvies, bemiddeling en nieuwe hypotheekakte. Genoeg geld achter de hand houden om het onderhoud van de woning uit eigen zak te betalen is dus wel slim.

Oriënterend hypotheekgesprek

Naast het aflossen van een hypotheek is het ook slim om te kijken naar de hoogte van de rente die je moet betalen. Loopt de rentevaste periode van je hypotheek binnen 3 jaar af en wil jij nu nog profiteren van de lage hypotheekrentes? Of wil je gewoon weten je mogelijkheden zijn? Consumind Finance regelt voor jou een oriënterend hypotheek gesprek met een onafhankelijke hypotheekadviseur bij jou in de buurt.

Meer interessante pagina's: Alles over de startershypotheek - Een tweede hypotheek - De goedkoopste hypotheek vinden - Kosten van hypotheekadvies