Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Verdienmodel flitskrediet in het nauw

Aanbieders van flitskredieten (minileningen) mogen geen leningen meer aanbieden, die extra kosten met zich meebrengen onder het mom van ‘garantstelling’. Dat heeft een Rotterdamse rechtbank bepaald in een zaak van een lener tegen flitskredietverstrekker LoanRider.

In die zaak leende iemand 350 euro, waarover hij rente moest betalen. Daarnaast moest hij, voor garantstelling, 87,50 euro betalen aan een derde partij. Daarbij kon de lener kiezen tussen vrienden of familie of een commerciële garantstelling. 

Verlaag uw leningen

Geen keuze
Die keuze is niet echt. De rechtbank oordeelde dat die ‘alleen voor de vorm’ werd gegeven. Wanneer iemand uit de persoonlijke omgeving garant zou willen staan, kan de lener net zo goed dat bedrag lenen bij die persoon, zo stelde de rechter. 

Gevolgen
Vorig jaar werd er al een verbod op reclame van flitskredieten ingesteld, om kwetsbare consumenten met schulden te beschermen. Juist deze groep benadert flitskredietverstrekkers, omdat ze elders niet in aanmerking komen voor een lening.
De uitspraak van de rechter, in de huidige kwestie, kan grote gevolgen hebben voor LoanRider en Ferratum, Nederlandse verstrekkers van flitskredieten. Zij verdienen geld met de extra kosten voor garantstelling.

Verlaag uw leningen