Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Vanaf 1 mei 2017 telefoonregistratie in het BKR


Loopt jou mobiele telefoon abonnement voor 1 mei 2017 af en ben je nog aan het twijfelen of je voor een nieuw abonnement met telefoon of een sim-only abonnement kiest? Denk dan nog maar eens twee keer na, want vanaf 1 mei 2017 zal de telefoon die je bij het abonnement krijgt geregistreerd worden bij het BKR.

Help met mijn kredieten

Wat betekent dit?

Vanaf 1 mei 2017 gaat de AFM erop toezien dat telefoons met een waarde boven de €250 vanaf dat moment worden geregistreerd bij het BKR. Wanneer je een nieuw abonnement met telefoon wilt afsluiten, zal je dus je inkomen moeten opgeven. De telecomaanbieder moet namelijk een leentoets afnemen en een toetsing doen bij het BKR. Aan de hand hiervan bepaalt de telecomaanbieder of jij de telefoon wel kunt terugbetalen en of je het abonnement kunt afsluiten.

Meest gestelde vragen

Om je zoveel mogelijk informatie te geven over deze verandering en de registratie hebben wij voor jou de meest gestelde vragen op een rijtje gezet:

Wat is de invloed van een telefoonregistratie op mijn hypotheek?

Net zoals bij een normaal consumptief krediet heeft de telefoonregistratie invloed op de hoogte van je hypotheekaanvraag. Je kunt door de telefoonregistratie dus minder hypotheek aanvragen bij een verstrekker.

Wat voor een soort registratie is de telefoonregistratie?

Het gaat in dit geval om een positieve registratie. In het BKR wordt vermeld dat je een krediet hebt afgesloten om een toestel te financieren. Wanneer je dit netjes en op tijd terugbetaald, sta je positief bekend en doen andere geldverstrekkers graag zaken met je. Betaal je een langere periode niet of telkens te laat, dan zal je een A-codering krijgen. Hierdoor kun je moeilijker een nieuw krediet of hypotheek afsluiten.

Met welk bedrag wordt het telefoonkrediet gemeld?

Je kunt de telefoon zien als een aflopend krediet. De volledige waarde van de telefoon wordt dus getoond in het BKR. Wanneer je een toestel van €750 koopt op krediet, dan zie je bij het BKR dit bedrag terug.

Betaal ik rente over mijn telefoon?

Je betaalt geen rente over het krediet. Dit heeft te maken met een koppelverkoop. Hiervan is sprake wanneer een klant bij de koop van een mobiele telefoon verplicht een abonnement moet afsluiten. Het is dan niet toegestaan om rente of andere kosten in rekening te brengen.

Wat gebeurt er met mijn registratie als het krediet volledig is afbetaald?

Na het volledig betalen van het krediet zal de einddatum in het BKR geplaatst worden. Zo is het duidelijk voor andere geldverstrekkers dat je krediet beëindigd is. De registratie blijft nog wel 5 jaar na de einddatum zichtbaar.

Besparen op je huidige kredieten en leningen

Heb jij op dit moment al een krediet en/of lening waar wel rente over betaalt moet worden? Of wil je een telefoonabonnement afsluiten met telefoon maar sta je al bij het BKR geregistreerd? Consumind Finance helpt je graag om te bekijken of de rente verlaagd kan worden en/of de looptijd verkort. Het enige wat jij hoeft te doen, is jezelf aanmelden via onderstaande knop! 

Help met mijn kredieten