Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Consumptief krediet steeds populairder


Geld lenen blijft in trek. Door Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) is in 2018 voor 4,2 miljard euro aan kredieten verstrekt. Dat is een groei van 6,8 procent ten opzichte van 2017. Als je geld leent, is het verstandig op een aantal dingen te letten.

Zowel de omvang van nieuw verstrekt consumptief krediet als het uitstaand saldo groeide in 2018. Autoleningen kenden de sterkste toename: 8,3 procent groei in vergelijking met 2017. Het VFN ziet verder dat de eerdere geconstateerde gegroeide interesse voor persoonlijke leningen, ten opzichte van doorlopend krediet, doorzet. Van de nieuwe kredieten was vorig jaar 78 procent een persoonlijke lening. Vijf jaar geleden was dat 22 procent.

Aandachtspunten

Een nieuwe keuken of een nieuwe auto. Zomaar twee voorkomende voorbeelden van doelen om een lening voor af te sluiten. Bij het afsluiten van een lening is het verstandig enkele aandachtspunten te overdenken. Denk bijvoorbeeld aan de financiële gevolgen. Geld lenen, is een grote financiële stap, waarbij het geleende bedrag later met rente moet worden terugbetaald. Overzie je het aflossingstermijn en denk je aan de BKR-registratie, die invloed kan hebben op eventuele toekomstige hypotheekaanvragen. Kies je voor een doorlopend krediet (onbeperkt geld opnemen tot een limiet, zonder looptijd) of een persoonlijke lening (eenmalig een geldbedrag, binnen een bepaald termijn terugbetaald)?

Verder

Verder is het verstandig rentetarieven te vergelijken. Die verschillen onderling enorm. Let er wel op dat bij ongeveer de helft van alle persoonlijke leningen en doorlopende kredieten het werkelijke rente-tarief pas duidelijk wordt op de offerte. De hoogte van de rente wordt vastgesteld op basis van een persoonlijk risicoprofiel. Er wordt bijvoorbeeld gelet op leeftijd, inkomen, woonsituatie, burgerlijke staat en BKR-registraties. Hoe hoger risico je vormt, hoe hoger meestal de rente. Je kunt een overlijdensrisicoverzekering afsluiten om te voorkomen dat nabestaanden bij onverhoopt overlijden met een restschuld van je lening worden opgezadeld.
Sneller aflossen of alles in een keer terug betalen is aantrekkelijk, maar check voor het afsluiten van een lening wel even of dat kosteloos (zonder boete) kan.