Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Aantal afgesloten leningen stijgt nog steeds


Consumenten geven weer meer geld uit, ook geld wat ze niet hebben. Het aantal afgesloten leningen stijgt de laatste jaren nog steeds. Het meest voor oversluiten van te dure leningen en voor auto’s en verbouwingen. 

Volgens marktonderzoekers van GFK is in 2017 het aantal leningen met een kwart gestegen ten opzichte van 2016. In het eerste kwartaal van 2018 zijn in Nederland 12 procent meer leningen aangevraagd voor een verbouwing dan een jaar eerder. Naast dat een verbouwing vaak gefinancierd wordt met een hypotheek, kan dit ook door middel van een persoonlijke lening worden betaald. Wanneer je geld leent voor een verbouwing is de rente aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Verder wordt er ook veel geleend voor een nieuwe keuken of nieuwe meubels.

Financiële mogelijkheden in 2019

Volgens het Nibud verruimen de financiële mogelijkheden in 2019. De koopkracht zal stijgen. Werkenden met een modaal inkomen (2100 euro netto per maand) zullen in 2019 het meest profiteren van de stijgende koopkracht. De loonstijgingen, belastingverlagingen, hogere heffingskortingen, zullen bijna iedereen treffen. Voor een gezin met kinderen zal in sommige gevallen de koopkracht dalen. Voor alleenverdieners jonger dan 55 jaar geldt dat de algemene heffingskorting van de niet-verdienende partner (in de volksmond ‘aanrechtsubsidie’) wederom wordt verlaagd.