Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Verbouwingslening

Als u wilt gaan verbouwen, bijvoorbeeld een nieuwe keuken of een dakkapel, dan heeft u daar een substantieel bedrag voor nodig. Het mooiste is het als u het benodigde bedrag op uw spaarrekening heeft staan, maar vaak is dat niet het geval. Dan kunt u ervoor kiezen om het geld te lenen. Dat kan op verschillende manieren, maar houd u er wel rekening mee dat uw totale verbouwingskosten wel hoger worden als u het bedrag moet lenen.

Uw hypotheek verhogen

Als de waarde van de woning dat toelaat, kunt u een zogenaamde tweede hypotheek nemen om de verbouwing te financieren. Dat kan voordelig zijn, omdat de rente op een hypotheek vaak lager is dan de rente op een consumptief krediet. Maar bij het afsluiten van een tweede hypotheek komen wel extra kosten: advieskosten, taxatiekosten en meestal ook nog notariskosten. Dit moet u wel meenemen in de berekening en dan kan het best zo zijn dat in uw specifieke situatie een tweede hypotheek niet goedkoper is dan een persoonlijke lening. Laat u hierover dus altijd goed voorlichten. Bedenk ook dat een hypotheek een langere looptijd heeft van dertig jaar en dat u dan dus nog aan het afbetalen bent als de keuken of de dakkapel al weer aan vervanging toe is.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening kan een goed alternatief zijn voor de tweede hypotheek. Er zijn geen kosten verbonden aan het afsluiten van een dergelijke lening en wellicht vallen de rentekosten erg mee. De rente zal wel hoger zijn dan die van een tweede hypotheek, maar er komen steeds meer langlopende persoonlijke leningen op de markt met relatief lage rentes. Bovendien is de rente van een persoonlijke lening die u gebruikt voor de verkoop, het onderhoud of een verbouwing van uw huis onder bepaalde voorwaarden ook aftrekbaar van de belasting.

Ga terug naar de lenen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: verbouwingslening van Goodluz/Shutterstock.com