Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

'Shop untill you drop' op afbetaling, of toch niet?

'Shop untill you drop' op afbetaling, of toch niet? Zie je het al voor je? Je zit op een regenachtige zondagmiddag achter je laptop te zoeken naar een zomerse outfit om toch nog een beetje het zomergevoel te krijgen. Wanneer je wilt afrekenen zie je dat je salaris nog niet is gestort en je ook nog je huur van deze maand moet betalen. YIEKS! Je zit er dus helemaal niet op te wachten om direct je outfit te betalen, maar je hebt toch echt die nieuwe look nodig voor dat leuke feestje van volgende week.

Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld om alles online te bestellen. Kleding, cosmetica, boeken, apparatuur of voeding wordt tegenwoordig zo bij je op de deurmat bezorgd. Het fijne van alles is nog eens dat je je dure bestellingen achteraf gespreid kunt betalen, of met je creditcard. Je hoeft dus nooit meer die limited edition schoenen te missen, of bang te zijn dat je zonder wasmachine zit wanneer je even het geld niet hebt. Maar is dit nu wel zo verstandig?

Onze kredietafdeling ziet het vaak gebeuren dat mensen het verzendhuiskrediet, de creditcard en postorderkredieten onderschatten. Want wist jij dat wanneer je een shirtje op afbetaling bij de H&M of Zalando koopt, je dit shirtje gewoon 2 keer betaalt? Zie het als een soort lening. Jij krijgt het shirtje, je hoeft niet direct te betalen maar daartegenover betaal je wel rente over je shirtje. En deze rente maakt het nou juist net zo duur. Bijna alle verzendhuiskredieten gebruiken een rentepercentage van maximaal 14%! 

Even een voorbeeld: Jan zit op donderdagavond met zijn handen in het haar, zijn telefoon is ermee gestopt! Hij speurt zo snel mogelijk het internet af voor een nieuwe telefoon die de volgende dag al geleverd wordt. Hij bestelt gelijk een hoesje en wat andere dingen voor in huis die hij wel goed kan gebruiken. €650, - is toch best een groot bedrag om in één keer te betalen en hij kan het eigenlijk niet missen. Hij kiest er daarom voor om in termijnen te betalen: het aankomende jaar elke maand €54 euro, maar wel met 14% rente. Dit betekent dat Jan elke maand €7,50 aan rente moet betalen en dus elke maand €61 kwijt is. Tel de betalingen van de 12 maanden bij elkaar op en in plaats van €650 voor zijn nieuwe spullen is hij nu ruim €741 kwijt. Zonde van het geld!

Niet alleen bij verzendhuiskredieten is dit zo, met een creditcard werkt dit precies hetzelfde. Vaak worden er met een creditcard luxere producten gekocht die nog duurder zijn. Hierdoor wordt het bedrag aan rente ook gelijk een stuk hoger en duurt de afbetaling langer. Op je creditcard heb je vaak een hoger kredietlimiet en kun je dus eigenlijk meer geld uitgeven dan dat je misschien binnen korte tijd kan terugbetalen.

Aangezien je vaak voor koop op afbetaling of creditcard kan kiezen als betaalwijze kunnen deze bedragen oplopen met torenhoge rente. Gelukkig kun je steeds vaker je kredieten laten oversluiten en je rente verlagen, kassa!  

 

Afbeelding: 'Shop untill you drop' op afbetaling, of toch niet? van Sunkids/shutterstock.com