Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Lenen met een onderpand

Er zijn verschillende mogelijkheden om een lening met een onderpand aan te gaan. Dat betekent dat u geld kunt lenen, door daar één van uw bezittingen tegenover te stellen. In sommige gevallen moet u dan daadwerkelijk iets inleveren, bijvoorbeeld een sieraad of een waardevol apparaat, zoals een computer of een televisie. Bij andere vormen van deze lening mag u een bedrag lenen zonder dat u iets inlevert, maar wel op voorwaarde dat de geldschieter uw bezit mag verkopen als u de lening niet terug kunt betalen.

Pandjeshuizen of lommerds

Bij een pandhuis of lommerd kunt u goederen verpanden. U brengt daar een sieraad, een elektrisch apparaat of uw auto en in ruil daarvoor krijgt u een geldbedrag. Voor een auto is dit meestal 60 procent van de dagwaarde. Als u uw bezitting weer terug wilt, moet u het binnen een bepaalde periode terugkopen, tegen betaling van het geleende bedrag én een opslag. Als u het binnen de gestelde termijn niet terug koopt, dan kan de lommerd uw bezit verkopen. Voor een auto geldt dat u stallingskosten betaalt. Vaak is dat maandelijks vijf à tien procent van de waarde van de auto. De opslag die u betaalt als u uw bezit weer terug koopt, is vaak veel hoger dan de rente die u bij de meeste kredieten betaalt. Pandhuizen van de gemeente, zoals de Stadbank of de Bank van Lening in Amsterdam en Den Haag, rekenen meestal de maximale veertien procent rente die ze mogen vragen. Commerciële pandhuizen rekenen meestal veel hogere tarieven. Het voordeel van een lening bij een lommerd is dat u geen schuld heeft. Het ergste dat er kan gebeuren is dat u het beleende artikel niet meer terug kunt kopen. Als u echter terugkerende geldproblemen heeft, dan kunt u toch beter niet naar een lommerd of pandjeshuis gaan: de kans is groot dat u het benodigde bedrag om uw bezit terug te kopen, niet meer bij elkaar kunt sparen. U kunt dan beter overwegen of u niet iets kunt verkopen, bijvoorbeeld via Marktplaats. Vaak krijgt u er dan meer geld voor en u hoeft het niet meer terug te kopen.

Voorschot op uw effecten

Als u effecten heeft, dan kunt u die gebruiken als onderpand om een krediet te krijgen. Het voordeel hiervan is dat u over deze lening soms een lagere rente betaalt dan bij een doorlopend krediet, omdat u een onderpand inbrengt. Het nadeel is echter dat u soms het onderpand moet aanvullen als de effecten minder waard worden.

Uw levensverzekering belenen

Bij sommige levensverzekeringen is in de polisvoorwaarden opgenomen dat u de levensverzekering als onderpand kunt gebruiken om een krediet te krijgen. De verzekeraar kan in dat geval het krediet uitkeren. Meestal is dit zo’n 90 tot 100 procent van de afkoopwaarde. U kunt dit uiterlijk tot de einddatum van de verzekering opnemen.

De hypotheek: uw huis als onderpand

De hypothecaire lening is waarschijnlijk het meest bekende voorbeeld van een lening met onderpand. U kunt geld lenen voor de aankoop van onroerend goed, zoals een woning of een kantoorgebouw, waarbij het pand gelijk ook als onderpand voor de lening dient. Als u de maandelijkse aflossing niet meer kunt betalen, dan kan de bank overgaan tot verkoop van uw onroerend goed.

Ga terug naar de lenen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: lening met onderpand van JohannesS/Shutterstock.com