Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Meer nieuwe hypotheken dan aflossingen

In het tweede en derde kwartaal van 2015 zijn er meer nieuwe hypotheken afgesloten dan dat er is afgelost. In het derde kwartaal werd er bijvoorbeeld voor 2,8 miljard euro meer aan hypotheken afgesloten dan afgelost.

Waarschijnlijk komt dit doordat de schenkingsvrijstelling per 1 januari 2015 is beëindigd en omdat de woningmarkt weer aantrekt. De schenkingsvrijstelling zorgde ervoor dat men meer ging aflossen én dat nieuwe hypotheken voor een minder hoog bedrag konden worden afgesloten.  Door de aantrekkende woningmarkt zijn er alleen al in het derde kwartaal van 2015 bijna 30 procent meer woningen verkocht dan in diezelfde periode in 2014. Ook de verkoopprijzen zijn in het derde kwartaal met 2,9 procent gestegen.

Banken verstrekken meeste hypotheken

Het marktaandeel van de banken op de hypotheekmarkt is ook flink gestegen: negen procent ten opzichte van 2010. Hun aandeel staat nu op 61 procent van alle hypotheken. Ook verschillende intermediairs hebben een aandeel in de huidige openstaande hypotheken, maar sinds 2010 worden er wel flink minder hypotheken afgesloten via deze intermediairs.

Verzekeraars en beleggingsinstellingen pikken ook nog een graantje mee op de hypotheekmarkt: de verzekeraars hebben ongeveer zeven procent van de hypotheken in handen en beleggingsinstellingen ongeveer 2 procent. Sinds 2010 is dat een flinke stijging. Verzekeraars zaten toen bijvoorbeeld nog op ruim drie procent.

Wilt u een oriënterend hypotheekadviesgesprek met een onafhankelijke hypotheekadviseur? 

Bron: Telegraaf.nl- 24 december 2015

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: Meer hypotheken van aflossingen van Lumpang Moonmuang/ Shutterstock.com