Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

De energieprijs vergelijken voor lagere energiekosten (niet actief)

Wilt u minder betalen voor uw energierekening, maar weet u niet hoe? Dan is een prijsvergelijking voor energie het antwoord op de vraag of u teveel betaalt bij uw huidige energieleverancier.

Prijsvergelijk energie lastig?

Voor 2004 was de energiemarkt vrij simpel, u kon niet kiezen wie uw leverancier was. In de regio waar u woonde was maar één energieleverancier actief. Een prijsvergelijker voor energie bestond nog niet, want het vergelijken van prijzen had nog geen zin. Sinds 2004 is de energiemarkt geliberaliseerd. Energieleveranciers zijn dus niet meer regio gebonden. Beetje bij beetje kwamen er meer energieleveranciers op de markt, waaruit u kan kiezen. Met tegenwoordig ontzettend veel energieleveranciers, met meerdere energiecontracten, kan het lastig zijn om zelf een prijsvergelijking van energie te maken.

De kosten die u moet meenemen als u de energieprijs gaat vergelijken

De energierekening bestaat uit zes verschillende kostenonderdelen:

  1. Vaste leveringskosten
  2. Variabele leveringskosten
  3. Netbeheerkosten
  4. Overheidsheffingen
  5. Btw
  6. Vermindering energiebelasting

De variabele en vaste leveringskosten worden door de energieleverancier bepaald. Alleen met deze kosten kunnen energieleveranciers concurreren. U kunt ervoor kiezen om alleen deze kosten mee te nemen bij het prijsvergelijk van energie. Echter bestaat het termijnbedrag uit alle kostenonderdelen. De netbeheerkosten worden door de netbeheerder bepaald. U kunt niet zelf kiezen wie uw netbeheerder is, deze zijn namelijk wel vastgesteld voor de regio waarin u woont. Btw, overheidsheffingen en vermindering energiebelasting worden door de overheid bepaald. Als u de prijsvergelijking van energie maakt is het makkelijk om alle kosten hierbij mee te nemen, zo kunt u uw huidig termijnbedrag vergelijken met wat u bij andere energieleveranciers zou betalen. De prijsvergelijking van energie kunt u eenvoudig via Consumind doen.

Hoe werkt de prijsvergelijking van energie via Consumind?

Via Consumind kunt u de prijsvergelijking voor energie starten. Hierin nemen wij meer dan dertig energieleveranciers mee, met meer dan negentig energiecontracten. Wij kijken voor het vergelijk op de websites van de energieleveranciers, naar welke tarieven ze voor nieuwe klanten hanteren. Als u in de prijsvergelijker van energie uw verbruik en uw gegevens invult krijgt u een overzicht van deze energiecontracten gezien. De maandprijzen in het overzicht zijn gebaseerd op de prijzen van de energieleverancier maal het energieverbruik dat u heeft opgegeven. Zorg voor een goede prijsvergelijking van energie dat u dus het juiste energieverbruik invoert: het verbruik waar uw huidige termijnbedrag op is gebaseerd.

Een goedkopere energieleverancier via de energie prijsvergelijker

Ziet u in de prijsvergelijking van energie een leverancier staan met lagere maandlasten? Dan kunt u ervoor kiezen om over te stappen van energieleverancier. Consumind biedt ook een overstapservice aan voor een aantal energieleveranciers, welke geselecteerd zijn op prijs en service. Uiteraard kunt u ook voor een andere energieleverancier kiezen die u in de prijsvergelijker van energie heeft zien staan, dan regelt u de overstap zelf.

Gebruik maken van de overstapservice

Als u gebruik maakt van de overstapservice kijken we graag met u naar welk contract u het beste kunt afnemen. Als u nog een lopend energiecontract heeft mag uw huidige energieleverancier u een opzegvergoeding vragen. De hoogtes van de opzegvergoedingen bij consumentencontracten zijn wettelijk vastgelegd en mogen maximaal €250 bedragen (€125 per product). We kijken voor u welke leverancier deze opzegvergoedingen aan u terug betaalt, zodat u alsnog een overstap kunt maken. Als u een lopend zakelijk contract heeft adviseren wij u niet over te stappen, omdat de opzegvergoedingen hierbij niet gemaximaliseerd zijn en niet door andere energieleveranciers worden overgenomen.

Wat gebeurt er bij een overstap?

Als u telefonisch via Consumind overstapt krijgt u eerst per mail een contract toegestuurd. In deze mail is een knop om de aanvraag af te ronden toegevoegd. Pas als u die knop indrukt bevestigt u dat u zelf de overstap wilt indienen. U krijgt vervolgens informatie van de energieleverancier toegestuurd. Met ontvangst van de informatie heeft u veertien kalenderdagen wettelijke bedenktijd. Als u tijdens de bedenktijd niets laat weten aan de nieuwe energieleverancier gaat deze ervan uit dat u de overstap wilt maken. De huidige energieleverancier ― van de woning waarvoor u de overstap heeft aangevraagd―wordt voor u opgezegd. Rondom de start van de levering vraagt de nieuwe energieleverancier aan u de meterstanden op. Nadat u deze heeft doorgegeven worden deze ook aan uw oude energieleverancier gemeld, zodat de oude energieleverancier de eindnota voor u kan gaan opmaken. Op de eindnota staat vermeld hoeveel u heeft betaald door middel van termijnbedragen en hoeveel u daadwerkelijk heeft verbruikt. Het verschil hiertussen wordt met u verrekend.

Start nu de prijsvergelijking energie via Consumind.

Meer interessante pagina's: Energie: hoe kunt u er gebruik van maken en er toch minder voor betalen? - Voorbeeldnota Eneco - Onafhankelijk energie vergelijken via Consumind - Meer consumenten stappen over van energieleverancier - Een energieleverancier kiezen die het beste bij u past

 

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: De energieprijs vergelijken voor lagere energiekosten van Lisa S./Shutterstock.com